Hitchhiking to Paris!

Als je al verschillende keren naar Parijs bent geweest, is het wel eens fijn als je een keer iets avontuurlijks en anders kan meemaken; iets dat zo’n uitstapje net dat tikkeltje interessanter maakt. In mijn geval ging het dan om liften.

Deze zomer heb ik wat mensen leren kennen die ervaring hebben met hitchhiking. In België is dit fenomeen niet zo sociaal geaccepteerd als in Frankrijk bijvoorbeeld. Het heeft dus ook enige overtuigingskracht gekost van deze mensen om mij te overhalen het ook eens te proberen.

Het feit dat ik momenteel een beetje krap bij kas zit na een half jaar rondreizen en studeren in Spanje heeft ertoe bijgedragen dat ik uiteindelijk overstag ben gegaan. Misschien had ik beter gewacht tot het wat warmer was buiten om voor de eerste keer met de duim in de lucht aan de op- of afrit van een snelweg te gaan staan?

Hoe ging dat nu? Wel, in het begin, niet zo vlotjes. We hebben een uur op dezelfde plek staan wachten, op een zondagvoormiddag, voor een Hollandse jongeman zo vriendelijk was om ons af te zetten in Brussel-Noord. Op den duur was het enige dat we wilden naar een andere plaats geraken dan die picknickplek naast de E19.

Daar namen we de metro naar Brussel-Zuid, waar een oprit naar een snelweg was die ons in de goede richting zou brengen. Daar hebben we nog eens een klein uur gewacht, maar daarna ging het een pak vlotter! Onderweg kwamen we een andere (ervaren) lifter tegen die ons niet alleen tips heeft gegeven, maar zelfs zijn lift met ons wilde delen.

Ik ben eerlijk gezegd alleen nog maar toffe, aangename lifters tegengekomen. Het zijn interessante mensen die je tijdens een lange rit hun avonturen van onderweg kunnen vertellen en je heel dankbaar zijn voor je gul- en behulpzaamheid – zeker als ze, zoals Aaron en ik, een uur stonden te verkleumen langs de weg.

Mechelen – Brussel – Tournai – Valenciennes – Paris Centre in exact 7 uur. Valt toch mee, niet?

Waarom neemt iemand nu lifters mee? Dat hebben we aan iedereen gevraagd. Als het niet de eerste keer was dat ze iemand meenamen, dan was het wel de tweede keer. “Omdat jullie er zo normaal uitzien” en “Omdat jullie een jongen en een meisje zijn” waren de voornaamste redenen om ons een lift aan te bieden. Hopelijk was het voor hen een even goede ervaring als voor mij en zullen toekomstige lifters er baat bij hebben!

What to look for in Paris

1. Shakespeare & Company

Ik heb het er in mijn vorige bericht al over gehad. Deze boekenwinkel vol Engelse literatuur is een plek waar elke boekenliefhebber van droomt. Buiten staan dozen met boeken die je voor €1 kan kopen. Binnen vind je alles wat je je maar kan bedenken. En als ze het niet hebben, bestellen ze het voor je. Superaardige eigenaars, leuke aankleding en sterk aanwezige geschiedenis. Thank you Sylvia Beach!

shakespeare & company parijs

shakespeare & company parijs

2. Muurtekeningen

Net als de stripmuren in Brussel-Centrum vind je in Parijs overal random tekeningen, prenten, cartoons etc. op de muren. Als je de volgende keer naar Parijs gaat, hou je ogen dan ook maar extra open!

3. Métropolitain

Zowat het meest gebruikte vervoersmiddel in Parijs is de metro. Bij deze wil ik meteen even aanraden om een carnet te kopen van telkens 10 ticketjes, en niet telkens eentje afzonderlijk, wat €2 per stuk kost. Cher, n’est-ce pas? Sommige stations in Parijs zijn heel speciaal en op zich al de moeite van een bezoek waard, zoals het station Louvre-Rivoli – duister verlicht, zodat de kunstwerken de er uitgestald staan extra in de kijker gezet worden. Maar ook de ingangen van de metrostations kunnen soms kunstwerken genoemd worden. Het negatieve van de metrostations is de indringende, continu aanwezige pipi-geur die er hangt. We moeten het zeggen zoals het is…

parijs metro

parijs metro

4. Nuit par la Seine

Parijs heeft niet voor niets als koosnaampje Ville Lumière gekregen. Ik heb al vaker gelezen dat je alles in deze stad twee keer moet zien: een keer overdag en een keer als het donker is – in die volgorde! Want vaak zijn de gebouwen en parken in Parijs nog prachtiger als ze verlicht zijn!

5. Montmartre, Sacré Coeur en Place du Tertre

Een wandeling door Montmartre, gevolgd door een lekkere crêpe om kracht op te doen voor de wandeling opwaarts richting de Sacré Coeur. Of omgekeerd, als je van plan bent om in de goedkope winkeltjes je slag te slaan en de zakken niet mee naar boven wil sleuren. Net zoals ik gehoopt had, waren Aaron en ik boven bij zonsondergang. Net zoals ik gehoopt had, ging het uitzicht en gekeuvel van toeristen vergezeld van muziek. Reggae en, wat verder richting Place du Tertre, Jazz, parfait!

6. Raar volk

Het moet gezegd worden: er loopt raar volk rond in Parijs. Dat is natuurlijk typisch voor een grootstad. Ik heb in Barcelona ook my fair share of weird people gezien. Af en toe is Aaron erin geslaagd om deze mensen ook op foto te zetten.

IMG_0438      IMG_0325

IMG_0402      IMG_0431

IMG_0413      IMG_0448

7. Bar & Restaurant

Georges

Voor een drankje en/of hapje met een mooi uitzicht over Parijs, maar dat binnen ook nog eens een staaltje architecturale kunst is, stel ik hier voor: Georges, op het dak van het Centre Pompidou.

Anti-café

Met enige tegenzin vertel ik jullie over mijn nieuwe hemel op aarde: Anti-café. Het zit elke dag vol met studenten en jonge werkers die hier voor een goedkoop tarief a volonté kunnen eten, drinken, internetten, spelletjes spelen, boeken lezen enzovoort. Twee verdiepingen zijn gerenoveerd en gevuld met aangenaam geroezemoes. Bij aankomst krijg je een check-in kaart die meet hoelang je binnen zit. Het eerste uur betaal je €4, daarna nog €3 per uur. Hiervoor krijg je zoveel koffie, thee, chocomelk, water, grenadine, fruitsap als je kan drinken; zoveel cake, koekjes, nootjes, chips, appels, toast, choco, confituur als je kan eten; zoveel wifi, boeken, spelletjes als je nodig hebt. Bovendien mag je ook je eigen eten en drinken meenemen. Er zijn twee kantoren waar nieuwe bedrijfjes een ruimte aan betaalbaar tarief kunnen huren tot ze genoeg verdienen om een echt kantoor te huren. Zoals ik zei, de hemel op aarde. Het zit goed verstopt in de Beaubourg en ondanks het feit dat niemand ons de weg ernaartoe kon vertellen omdat ze er nog nooit van gehoord hadden, was het zoeken naar een vrije stoel. Wij hadden geluk!

IMG_0722

8. Abercrombie & Fitch en Arc De Triomph

De laatste dag zijn Aaron en ik vertrokken aan de Arc de Triomph en zo heel het commerciële gedeelte van de Champs-Elysees afgewandeld, op zoek naar de A&F. Hoeveel controversiële dingen ook over dit merk gezegd mogen worden – je hebt er vast al wel eens een keer iets van gehoord – voor mij blijft het een geweldig merk. Ik hou van de kleren en de winkels waarin ze te koop zijn. De winkel in Parijs is pas nieuw en open sinds 2011. Eind november heeft er een grote brand gewoed, maar daar was in februari al niets meer van te merken. Natuurlijk heb ik mijn foto aan de ingang met de A&F-hottie laten nemen. Het enige dat ik jammer vond, was dat er op alle vier verdiepingen geen enkel typisch A&F vestje te vinden was. En laat dat nu net mijn favoriete stuk uit hun collectie zijn…

Arc de Triomph parijs ik

Grand Palais parijs

Inkom Abercrombie & Fitch parijs ik

Parijs blijft natuurlijk een stad waar je nieuwe aanraders kan blijven ontdekken. Daarom blijven niet alleen ik, maar duizenden mensen er naar terugkeren. Ik heb Parijs nog nooit op deze manier bezocht en heb dus ook een heleboel dingen meegemaakt, gezien en gedaan waarvan ik tevoren niet eens wist dat het bestond of mogelijk was. Ik wil geen officieel einde aan deze lijst breien. Als jullie nog aanraders hebben, kan je altijd een berichtje plaatsen. Niet alleen ik, maar ook toekomstige bezoekers van Parijs zullen jullie dankbaar zijn!

Now it’s up to you. Paris awaits!

 

 

[Copyright Pictures Aaron Swartjes]

2 reacties op ‘Hitchhiking to Paris!

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.