Schotland: Edinburgh vs. Glasgow

Hoewel het me heel leuk lijkt om door Schotland te rijden, door de heuvels en langs de meren, af en toe pauzerend in een leuk stadje of dorpje, was dat deze paasvakantie geen mogelijkheid. Het feit dat ik nog te jong ben om een auto te mogen huren, is vanzelfsprekend. Bovendien was ik op een typisch studentenbudget-reisje. Daarom hield ik het bij city tripjes naar 1) Edinburgh en 2) Glasgow.

Hoewel Glasgow een hoger bevolkingsaantal heeft dan Edinburgh, is de laatste de officiële hoofdstad van Schotland sinds 1437. De drang in Schotland om onafhankelijk te worden van het Verenigd Koninkrijk is duidelijk voelbaar, vooral in Edinburgh, en – hoe oppervlakkig het ook mag klinken – zeker als het om het geld gaat: Schotland heeft zijn eigen munten en bankbiljetten, maar deze zijn ook geldig in Engeland en Wales en omgekeerd zijn Britse ponden ook bruikbaar in Schotland. Desondanks zijn ze in Engeland bijvoorbeeld niet altijd bereid om Schotse ponden aan te nemen. De ogen van Schotland zijn gericht op Catalonië en omgekeerd. Begin maar alvast te oefenen Schotland niet Engeland te noemen, zoals ik enkele keren voorhad!

Een ander dilemma in Schotland: bereid je voor op de vraag welke stad je leuker vindt: Edinburgh of Glasgow. Voor mij was dat duidelijk Edinburgh.

 

5 redenen waarom ik Edinburgh verkies

Mijn favoriete deel van het centrum van Edinburgh was overduidelijk the old town. Onderstaande plekjes zijn allemaal daar te vinden. The new town is het modernere gedeelte dat makkelijk is samen te vatten: pubs in Rose Street, shoppingsgelegenheden op Princes Street en de parallel lopende straten, en kunstateliers op de plekken die nog overblijven. Maar zoals ik zei, zal ik het hieronder voornamelijk hebben over het oude gedeelte van de stad.

 

1. Gezellige straatjes met authentiek ogende huizen en pleinen

Als je mijn blog al even volgt of me een beetje kent, weet je dat musea niet zo mijn ding zijn. Daarom vind ik het een absolute noodzaak dat er een deel van de stad is waar je de geschiedenis van de stad kunt inademen, zoals in het oude centrum van Edinburgh. Hier kreeg ik voor het eerst het gevoel dat ik in Groot-Brittannië was.

IMG_3602

IMG_3606

IMG_3646

 

2. Edinburgh ligt tussen prachtige heuvels én aan de kust

Als een land of regio twee grote steden heeft, wordt vaak de vraag gesteld welke van de twee je voorkeur draagt. Blijkbaar kies ik onbewust altijd voor de stad die aan de kust ligt of waar een grote rivier doorheen stroomt – denk dus aan Barcelona (en niet Madrid), Antwerpen (en niet Brussel), Edinburgh (en niet Glasgow).

De allereerst heuvel die ik ooit beklom, in mijn eentje toch

De opdracht was deze heuvel beklimmen en er zonder kleerscheuren vanaf komen

Panoramisch uitzicht over Edinburgh

Panoramisch uitzicht over Edinburgh

De top van de heuvel met het wereldberoemde Arthur's Seat

De top van de heuvel met de wereldberoemde Arthur’s Seat

Het meer aan de voet van de heuvel in Holyrood Park

Het meer aan de voet van de heuvel in Holyrood Park

Nog een panoramisch zicht

Nog een mooi uitzicht

Vlak na het trekken van deze foto ben ik een keer goed op m'n achterste gevallen...

Vlak na het trekken van deze foto ben ik een keer goed op m’n achterste gevallen…

Datzelfde meer, met eenden die je aanvallen als je ze niet te eten geeft.

Datzelfde meer, met eenden die je aanvallen als je ze niet te eten geeft.

 

3. Alles heeft een verhaal

Ik vind het leuk om een stad op een originele manier te ontdekken. Door op te trekken met de locals lukt dat vaak heel goed. Deze keer kreeg ik een heleboel interessante verhalen te horen. Ik weet alleen niet hoeveel ik ervan moet geloven, zoals wel vaker het geval is bij urban legends en dergelijke.

Deze steent markeert de plaats waar een bom werd gedropt vanuit Zeppelin Airship L14 op 2 april 1916

Deze steent markeert de plaats waar een bom werd gedropt vanuit Zeppelin Airship L14 op de nacht van 2 april 1916

Op deze plek hebben veel mensen het laatste levensadem uitgeblazen

Op deze plek hebben veel mensen het laatste levensadem uitgeblazen

Dit is David Hume. Tegenover zijn standbeeld is er een plek waar je op moet spuwen om de slechte toverkollen die vroeger de stad teisterden met hun hekserij buiten te houden

Dit is David Hume. Tegenover zijn standbeeld is er een plek waar je op moet spuwen om de slechte toverkollen, die vroeger de stad teisterden met hun hekserij, buiten te houden

Dit is Greyfriar's Bobby. Wrijf over zijn neusje voor goed geluk. Als je goed kijkt, zie je dat tienduizenden mensen je al voor waren.

Dit is Greyfriar’s Bobby. Wrijf over zijn neusje voor goed geluk. Als je goed kijkt, zie je dat tienduizenden mensen je al voor waren.

 

4. Edinburgh is de stad van J.K. Rowling!

The Elephant House in Edinburgh is het café waar Rowling haar eerste Harry Potter boek schreef. Edinburgh is de stad die haar inspiratie gaf. Edinburgh is de stad die ze sindsdien niet meer heeft verlaten.

Natuurlijk moest ik, als grote Harry Potter fan, het café bezoeken! Het is vechten om een tafeltje, dat is niet zo verrassend. Anderzijds hoef je de moeite niet te doen: de koffie zag er mooi uit, maar was niet lekker. Ga echter wel een keer naar de wc, maar hou de tijd in de gaten: voor je het weet hou je het toilet voor een kwartier bezet!

Aan de venster zijn de zitjes meteen bezet. Daar zat J.K. Rowling immers ook vaak!

Aan de venster zijn de zitjes meteen bezet. Daar zat J.K. Rowling immers ook vaak!

In de wc's zijn de muren beklad met boodschappen aan J.K. Rowling - en niemand die het erg vindt!

In de wc’s zijn de muren beklad met boodschappen aan J.K. Rowling – en niemand die het erg vindt!

Mooie koffie, maar het geld absoluut niet waard. Niet dat dat voor de eigenaars iets uitmaakt waarschijnlijk, het volk zal wel blijven komen!

Mooie koffie, maar het geld absoluut niet waard. Niet dat dat voor de eigenaars iets uitmaakt waarschijnlijk, het volk zal wel blijven komen!

Behalve het 'kunstwerk' in de wc's, is dit het enige waaraan je kan zien dat Rowling hier ooit is geweest

Behalve het ‘kunstwerk’ in de wc’s, is dit het enige waaraan je kan zien dat Rowling hier ooit is geweest

 

5. Sprookjeskastelen en leuke pubs op The Royal Mile

The Royal Mile is de hoofdstraat in the old town van Edinburgh en één van mijn favoriete nieuwe straten in West-Europa. Aan het ene uiteinde heb je Edinburgh Castle, op Castle Rock, waar elke dag om 13u een kanonschot wordt afgevuurd. Aan het andere eind heb je Queen’s Gallery, dat zich bevindt in een kasteel dat recht uit een sprookje lijkt te komen. Op de mile zelf vind je onder andere de bekende pub The World’s End. Ik had geen tijd om er binnen te gaan, maar de naam alleen al is het vermelden waard!

Het begin van The Royal Mile op Castle Hill

Het begin van The Royal Mile op Castle Hill

Edinburgh Castle op de top van Castle Rock

Edinburgh Castle op de top van Castle Rock

In dit sprookjeskasteel kan je de Queen's Gallery bezoeken

In dit sprookjeskasteel kan je de Queen’s Gallery bezoeken

  IMG_3626  IMG_3627

 

Welke van deze locaties zou jij wel eens willen bezoeken? Laat een berichtje achter en laat het me weten!

Volgende week vertel ik je waarom Glasgow toch ook een bezoek waard is!

//

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s