Getest: Kobo Glo

Ik ga op reis en ik neem mee… een stuk of vijfentwintig boeken. Hallo? In welke tijd leven we? Laat me je dat even vertellen: wij leven in de tijd dat alles kleiner moet. Als een mini-doosje met duizenden liedjes bestaat, waarom dan geen tablet met een bibliotheek van duizenden boeken?

Toen ik leerde lezen in het eerste leerjaar, wachtte ik niet meer op mijn ouders om me een verhaaltje te komen voorlezen voor het slapengaan. Als ik te lang moest wachten, pakte ik simpelweg de stoel vanonder mijn bureau, klom erop en nam zelf het boek waaruit ik wilde voorgelezen worden van de boekenplank.

Vervolgens leerde ik het fenomeen van ‘de bibliotheek’ kennen en was ik daar elke dag na school te vinden. De bibliothecaressen begroetten me bij naam, maar konden me jammer genoeg niet doorlaten naar de +14-sectie (in de volwassenenbibliotheek) toen ik twaalf jaar was, ook al had ik alle boeken in de jeugdbibliotheek al gelezen. Ik beloofde het aan niemand te zeggen als zij het boek voor me wilden gaan halen – rarara, mijn smeekbedes hielpen niet.

Dan deed ik in de lagere school maar mee aan de Kinderjury… 3 keer per jaar. Je krijgt dan een lijst van 10 boeken opgelegd die bij jouw leeftijdscategorie hoort. In ruil voor enkele leesverslagen, krijg je dan op het einde een prijs. Ik las elk jaar drie lijsten en dan was ik met mijn 30 opgelegde boeken nog altijd eerder klaar dan de meeste anderen met een enkele lijst.

In het middelbaar las ik gemiddeld 70 boeken per jaar. Kan je je al een beetje voorstellen hoeveel boeken ik toen meesleurde op reis? Om er dan nog steeds niet genoeg bij te hebben? Ik lees heel snel en op reis heb ik natuurlijk zeeën van tijd. Hoe kon ik dat oplossen zonder kleren te moeten thuis laten in ruil voor twee extra boeken?

Nu is het antwoord heel voor de hand liggend: koop een E-reader, dan kan je duizend boeken tegelijk meenemen. Het weegt bijna niets en het is heel compact (zéker in vergelijking met een stapel boeken).

kobo-glo-travel-gadget

Mijn eerste reactie? NO FREAKING WAY! Ik hou van de geur van boeken, ik hou ervan ze in mijn hand te kunnen houden en de pagina’s te kunnen omdraaien, ik hou ervan dat ik ze kan toeKLAPpen als ik ze uit heb (als ik dat zou willen) en ik hou ervan ze mooi op een rijtje naast elkaar te zien staan in mijn ondertussen overvolle boekenkast. Waarom zou ik dan zo’n elektronisch machien willen waarmee mijn hele leeservaring naar de vaantjes zou zijn?

Een vriendin die ook vaak naar het buitenland gaat, overtuigde me dat het super praktisch is op reis, maar dat ze thuis nog steeds voornamelijk echte boeken leest. Op deze manier hou je gewoon heel veel extra plaats over in je koffer!

Als je van plan zou zijn je ook een E-reader aan te schaffen, dan geef ik je alvast de vele voordelen van de Kobo Glo:

–          de lange batterijduur : de Kobo Glo kan net geen volledige maand (continu) gebruikt worden zonder ook maar één keer opgeladen te moeten worden

–          de perfecte leesbaarheid in de zon: heb je al eens een E-reader gezien? Het scherm is net als een papieren pagina uit een boek. Daar moet je toch even aan wennen in het begin (in de goede zin)! Ik las steeds op mijn E-reader toen ik in Barcelona naar het strand ging en ik kon me geen betere vervanging voor een echt boek wensen.

–          de perfecte leesbaarheid in het donker: het licht doet geen pijn aan je ogen wanneer je verhalen verslindt in het donker en het stoort ook je omgeving niet, omdat het licht naar binnen schijnt in plaats van naar buiten.

–          de omvangrijke bibliotheek: je kan niet alleen boeken lezen, maar ook elektronische tijdschriften en kranten! (Eerlijk gezegd heb ik dat laatste zelf nog niet geprobeerd omdat ik geen abonnement heb op kranten en/of tijdschriften)

–          de gebruiksvriendelijkheid: je kan makkelijk de scherminstellingen en de helderheid aanpassen, via wifi kan de Kobo synchroniseren met de computer en nog veel meer!

–          de lichtheid (in gewicht) en compactheid (in omvang): past perfect in je handtas.

–          de omnivalentie: je kan er meer soorten documenten op openen dan op andere E-readers. De concurrent (zoals Kindle, een product van Amazon) kan vrijwel alleen e-books openen die aangekocht zijn bij Amazon zelf (de zogenaamde mobi-bestanden). Kobo opent alles, behalve mobi.

–          Woordenboek on the go: je hebt geen internetverbinding nodig. Dankzij het ingebouwde woordenboek kan je termen die je niet begrijpt onmiddellijk opzoeken. Aangezien ik 75% van de tijd in het Engels lees, is dat al een handige functie gebleken. Het werkt echter niet met PDF-documenten bijvoorbeeld.

–          Maak notities: persoonlijk schrijf ik nooit in boeken, ik vouw nooit hoeken van pagina’s om – kortom, ik probeer mijn boeken er zo lang mogelijk volledig nieuw te laten uitzien. Bij een e-book kan je natuurlijk zoveel onderlijnen, notities maken en hoeken omvouwen als je wil, zonder dat een pagina permanent beschadigd raakt. Je kan niet fluoriceren zoals in iBooks bijvoorbeeld, aangezien het scherm enkel zwart-wit en grijstinten gebruikt.

–          Reading life: het onthoudt welke boeken je aan het lezen bent, hoeveel dagen en uren en boeken je gelezen hebt… Kobo geeft je ook suggesties van nieuwe publicaties die je zouden kunnen interesseren op basis van wat je tot dan al gelezen hebt. Zo blijf je steeds op de hoogte!

–          App: je kan makkelijk boeken synchroniseren met je E-reader via de Kobo-app voor smartphones en het computerprogramma dat op een CD-rommetje bij de E-reader geleverd wordt. Via deze programma’s kan je boeken downloaden, wat vaak (maar niet altijd) een pak goedkoper is dan boeken kopen in de winkel (nog een voordeel!). Kobo geeft ook vaak aanbiedingen via e-mail.

–          Geen Vingerafdrukken!

Ik kocht mijn E-reader bij Fnac (in 2014), omdat zij op het moment van aankoop de laagste prijs hadden. De Kobo Glo stond bij hen online te koop voor €139, maar op andere plaatsen kan je hem al bestellen voor €119. Nog een nadeel bij het kopen van deze E-reader bij Fnac: ze hebben een beperkte keuze in hoesjes en het logo komt steeds op je scherm wanneer je de E-reader in slaapstand zet. Uiteindelijk word je dat natuurlijk wel gewoon, maar toch stoor ik me er soms aan.

De Kobo Glo is beschikbaar in deze kleuren

Wil je de Kobo Glo graag eens in actie zien, bekijk dan deze video.

Voor meer informatie over de Kobo Glo E-reader kan je de interactieve website van Kobo bezoeken.

Welke E-reader heb jij? Ben jij er tevreden van of net niet? 

5 reacties op ‘Getest: Kobo Glo

  1. Zelfde verhaal: eerst was ik wat terughoudend om een E-reader te kopen, maar intussen vind ik het fantastisch. Ik heb een Sony E-reader. Ik ben tevreden met het modelletje, het enige nadeel is dat je via de vroegere Sony store minder makkelijk aan Engelstalige boeken geraakte omdat die bijna altijd in Kindle formaat zijn. Sinds Kobo is gelanceerd is dat probleem misschien van de baan, ik heb het nog niet uitgezocht!

    Like

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.