Op reis in eigen land: Antwerpen

Het afgelopen semester, na mijn Erasmus, heb ik beseft dat ik na drie jaar studeren in Antwerpen deze stad eigenlijk nog steeds niet zo goed ken en dat vond ik best wel schandalig aangezien ik een reisblog heb en desondanks maar zelden de tijd neem om mijn eigen studiestad te verkennen. Beetje hypocriet niet?

Vorig semester nam ik uitgebreid de tijd om Spanje en omstreken te verkennen, maar in eigen land heb ik die neiging nooit. Daar hoop ik deze zomer verandering in te brengen. Ik doe al een maand erg mijn best om geen reisjes meer te boeken omdat ik probeer te sparen. Ja, inderdaad… En het is on-ge-lo-fe-lijk moeilijk.

Daarom heb ik besloten om in het kader van “Op reis in eigen land” dit blogbericht te wijden aan een van mijn favoriete steden in België: Antwerpen. Ik ben namelijk zot van A!

Hieronder deel ik zes van mijn favoriete plekken met jullie.

Koffie, thee en chocolademelk bij Vandoag Is’t

Als ik een springuur heb tijdens de schoolweken, kan je me steeds terugvinden in Vandoag Is’t voor een warme chocomelk. Op minder koude dagen kies ik voor de Cappu Obama (een cappuccino met negerinnentet on the side). De coolste drank op de lijst vind ik echter de Orlando  (of Disney koffie).

Vandoag Is’t is populair bij studenten en professoren omdat het centraal gelegen is tussen alle gebouwen van de Stadscampus. Er zijn bepaalde spitsuren wanneer de kans op een plekje heel erg klein is (bvb. om 10u en 16u) en wanneer het geroezemoes weergalmt op de muren van de Spartaans ingerichte ruimte. Als je net te laat bent, kan je voor €0,2 korting een to go cup vragen.

Vandoag Is't

Vandoag Is't

Gourmet Burgers bij Ellis en de Burgerij

Op ’t Eilandje kan je terecht voor de lekkerste hamburgers die je ooit hebt gegeten. De eigenaars van Ellis zochten de wereld af naar de perfecte hamburger. Het resultaat kan je nu gaan proeven! Als drank kies je natuurlijk voor de homemade sweet tea, net zoals de echte Amerikanen dat doen. De Burgerij biedt naast burgers ook wraps aan. Als dessert kies ik persoonlijk altijd voor mijn favoriete ijs: Ben & Jerry’s!

Ellis Burger

Homemade sweet tea at Ellis in Maasmechelen Village

 

Ellis Burger

Yummy burger bij Ellis in Knokke-Heist

Aangename plek voor een heerlijke gourmet burger!

Aangename plek voor een heerlijke gourmet burger!

IJsjes bij de Magnum Store en The Ice Shop

Momenteel kan je in de Stadsfeestzaal de 25ste verjaardag van Magnum vieren. Je kan er je eigen magnumijsje samenstellen. De selfies overstroomden mijn Facebookpagina al de afgelopen maanden. Natuurlijk moest ik eens gaan kijken (zoiets is echt iets voor mij!), maar zelf een ijsje samenstellen, heb ik aan me laten voorbij gaan. €4,5 vind ik daarvoor net iets teveel, zeker aangezien ik het allerliefst nog gewoon een normale, witte versie opeet.

Magnum viert zijn 25ste verjaardag in de Stadsfeestzaal in Antwerpen

Magnum viert zijn 25ste verjaardag in de Stadsfeestzaal in Antwerpen

The Ice Shop vind je op de Vlaamse Kaai op ’t Zuid. Het decor is retro – wat ik wel eens leuk vind – en de bediening moet nog wat ervaring opdoen – ze zijn nog niet zo lang open – maar de eigenaar is supervriendelijk en de locatie is uitstekend, zeker nu tijdens de Sinksenfoor!

Ondanks de slechte kwaliteit van deze foto ziet The Ice Shop er toch uitnodigend uit, niet?

Ondanks de slechte kwaliteit van deze foto ziet The Ice Shop er toch uitnodigend uit, niet?

De retro decoratie van The Ice Shop is helemaal mijn ding

De retro decoratie van The Ice Shop is helemaal mijn ding

Terug in de tijd in de Vlaeykensgang

Niet ver van de Grote Markt ligt de Vlaeykensgang goed verstopt achter gelijk eender welke andere deur. Ik had al eerder van deze straat gehoord, maar had geen idee waar die deur was tot iemand me er effectief naartoe loodste. Toen ik door de deur liep, ervoer ik wat ik niet anders kan omschrijven dan het Narnia-effect: al het lawaai van de binnenstad verdwijnt onmiddellijk en tegelijkertijd kom je in het Antwerpen van de 16de eeuw terecht. Het is net een andere wereld. Je weet ondertussen al dat ik hou van het historische van een stad; de nauwe, authentieke straatjes enz. Er zijn maar weinig plekken waar je dat meer hebt in Antwerpen, dan in de Vlaeykensgang. Had ik ook al gezegd dat je er goed kan gaan eten? Toegang is gratis.

Vlaeykensgang

Enkele van deze locaties heb ik ontdekt dankzij de Ghostwalk. Deze gegidste toer doorheen Antwerpen is zo origineel en leuk dat ik er zelfs €10 voor over had (en waarschijnlijk  weet je ondertussen wel dat ik niet zo van gidsen en georganiseerde groepsactiviteiten hou, tenzij ze net dat tikkeltje anders zijn en dat was deze keer zo). Enkele maanden geleden deed ik deed deze tour samen met een vriendin. De redenen waarom de uitstap zo leuk was, waren dat de gids zijn uitleg deed in het plat antwaarps, dat hij een gepaste outfit droeg (inclusief wandelstok en hoge hoed) en dat zijn verhalen een rode draad volgden (het draaide vrijwel altijd rond het thema van de Lange Wapper, de stadsreus die de inwoners al eeuwen lang kwelt door hen in de luren te leggen en hen hard te laten verschieten met zijn unieke lach). Heb je eens een zaterdagavond vrij en wil je Antwerpen ook een leuke manier leren kennen? Kijk dan hier voor meer informatie over de Engelstalige en Nederlandstalige gegidste wandelingen.

//
Wat zijn jouw favoriete plekjes in Antwerpen?

One thought on “Op reis in eigen land: Antwerpen

Wat denk jij?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s