5 Basic Budget Travel Tips

Een van de vragen die het vaakst gesteld wordt aan travel bloggers – of reizigers in het algemeen – is van waar toch al dat geld komt dat het mogelijk maakt om steeds maar weer de wereld in te trekken, op zoek naar nieuwe oorden. Dat is een vraag die ik zelf ook wel eens gesteld heb trouwens.

Ik zie mijzelf niet als een authority als het op reisbloggen aankomt. Ik zit soms uren op reisblogs tips te lezen over van alles en nog wat. Degene die ik nuttig vind, pas ik toe en als ze werken, deel ik ze met jullie. Dat is namelijk de reden waarom ik blog: ik deel graag mijn ervaringen met mensen die daar interesse voor hebben en als zij daar iets in vinden dat op hun beurt nuttig kan zijn voor hen, dan ben ik des te blijer. In ieder geval, hoe je het ook draait of keert, reizen is niet goedkoop. Hoe veroorloof je je dat dan, als studente (= moi) bijvoorbeeld?

Voor mij was het steeds vanzelfsprekend dat backpacken, hitchhiken, hostels… niets voor mij was. Dat vind ik nog steeds. Ik heb al veel gereisd voor ik er dit jaar voor het eerst in m’n eentje op uit ging, dus op het gebied van algemene reiservaring was ik misschien niet zo in het ongewisse als de meeste anderen. De reizen waarover ik het heb, waren steeds in het gezelschap van mijn vader en broer. Ik hoefde geen enkele cent bij te dragen. Gelukkig maar! Hoe zou ik ooit een all-inclusive hotel in Turkije betalen? Laat staan een rondreis in the United States!

Uiteindelijk heb ik een manier gevonden om op zulk een manier met backpacken, liften, hostels e.d. om te gaan, dat het voor mij doenbaar is (ook al heb ik het nog steeds niet zo voor hostels). Maar zeg nu zelf: hoe ga je anders goedkoop op reis? Niet door overal in een vijfsterrenhotel te gaan slapen en bij Michelin-restaurants te gaan eten. Wat je jezelf moet afvragen, is: hoe erg ben ik op bepaalde luxe-elementen gesteld? Daar hou je dan rekening mee. Maar wees alsjeblieft flexibel. Dat is iets wat niet alleen ik, maar ook jij zal moeten leren. Doe het op je eigen tempo, stapje per stapje, niets forcerend (of misschien een klein beetje, want anders komen we natuurlijk nog steeds nergens).

De overstap van een koffer naar een rugzak ging voor mij verbazingwekkend soepel. Op de luchthavens maken ze zelden een probleem van een rugzak, terwijl elke trolley uitvoerig gemeten en gepast wordt. Bovendien heb je beiden hadden continu vrij omdat je je koffer niet achter je aan hoeft te sleuren.

Genoeg gezeverd. Hieronder geef ik je 5 basistips die je heel wat geld kunnen besparen, omdat ze je helpen verder te kijken dan je neus lang is – of net het omgekeerde, omdat ze je met de neus op de feiten drukken.

1. Check discount/low-cost websites voor promoties en de laagste prijzen. Sites als Skyscanner en Cheaptickets tonen je de beste prijzen voor de vlucht(en) van je keuze bij alle mogelijke luchtvaartmaatschappijen. Hipmunk biedt ook die mogelijkheid, maar dan zowel voor vluchten als voor hotels. Verder heb je nog Travelbird, Holiday Pirates en Ticketspy. Deze drie sites geven meldingen en/of emails van uitzonderlijke promoties, reisdeals, enz. Vaak kan ik de promoties zelf goedkoper vinden, maar voor een locatie waar ik niets van weet, is het handig om een idee te hebben van de mogelijke laagste prijzen. Tenslotte ben ik nog ingeschreven op de nieuwsbrief van ActievandeDag, die me dagelijks 10 aanbiedingen sturen, gaande van kleding en gadgets tot sport en travel.

2. Schrijf je in op de nieuwsbrief van je favoriete luchtvaartmaatschappijen en krijg mails wanneer er speciale acties lopen. Je kan je zeker ook inschrijven voor een frequent flyer programma zoals Star Alliance, of je kan punten verzamelen met je vluchten zoals bij Vueling. Wees echter ook niet bang om met Ryanair te vliegen. Het is helemaal niet zo erg als het lijkt (en geloof me, in mijn ogen leek het vroeger héél erg).

3. Maak gebruik van je contacten. Ken je iemand die connecties heeft in verband met de plaats waar je naartoe zal reizen (denk: vrienden, familie, via via, kennissen, medereizigers…), vraag hen dan om suggesties. Wie weet krijg je wel ergens korting, maak je via via vrienden of leer je iets nieuws. Wees maar zeker dat men je zal helpen als je iemand om suggesties vraagt. Wie vindt het nu niet flatterend als iemand je om je expertise vraagt?

4. Stel een budget op en hou je eraan! (Misschien had ik dit beter op nummer 1 gezet…). Het klinkt vanzelfsprekend, maar het is ongelofelijk moeilijk. Je kan het echter op verschillende manieren aanpakken. Kies een volledig reisbudget en op basis van wat je wil doen, bekijk je hoeveel van dat budget je gaat spenderen aan (lekker) eten, je verblijfplaats, het (openbaar) vervoer en je activiteiten. Bij mij is het steeds het vervoer en eten dat de grootste hap uit mijn budget neemt – dus wees gewaarschuwd! Een andere manier is om een budget per dag op te stellen en je eraan te houden. Je kan voor jezelf wel de gevolgen bedenken als je meer uitgeeft dan je van plan was.

5. Wees flexibel en sta open voor alles. Zeg niet zomaar nee, maar bedenk een goeie reden waarom je nee zegt en bedenk dan of je dat nu zelf echt een goede reden vindt. Ga dan pas op zoek naar een alternatief. De goedkoopste vluchten vind je vaak voor weekdagen en op onmogelijke uren. Hoe zou dat nu komen denk je? Als je in staat bent om vroeg op te staan om een vlucht te halen, dan is dat alleen maar in jouw voordeel. Denk: geen files onderweg naar de luchthaven, geen lange wachtrijen, je hebt geen halve dag verspeeld die je beter had kunnen benutten dan in een vliegtuig of bus te zitten… Naar mijn mening is de enige goede reden om geen vroege of late vluchten te boeken het openbaar vervoer. Je moet natuurlijk wel op de luchthaven geraken en als je aankomt, moet je natuurlijk ook naar je verblijfplaats kunnen. Wij, studenten, kunnen ons vaak geen taxi veroorloven zonder vervolgens drie dagen op McDonalds te moeten leven. Zeggen dat je niet uit je bed geraakt of dat je tijdens de dag te moe zal zijn is geen excuus. Je enthousiasme zorgt altijd voor genoeg energie!

Deze tips had je misschien zelf ook wel kunnen bedenken. Zelf vind ik het wel handig om dit af en toe nog eens in woorden “gedrukt” te zien staan. Pas jij een van deze tips toe? Of heb je er nog andere? Ik hoor het graag!

 

//

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.