Getest: Deuter ACT Lite 45+10SL Backpack

Een jaar geleden kreeg ik voor het eerst de smaak van solo-reizen te pakken. Omdat ik dat voor mijn vertrek op Erasmus al een beetje had voelen aankomen, had ik de grootste rugzak die ik thuis kon vinden meegenomen voor enkele weekenduitstapjes. Daarvoor was mijn moeders Eastpack net voldoende. In de paasvakantie wilde ik echter langer de wereld in trekken dan weekends van 3 of 4 dagen. Daarvoor zou ik dus een grotere rugzak nodig hebben. Ik had er geen, omdat ik in het verleden steeds met een koffer of trolley op reis ging. Het grote probleem was nu: hoe begin je daaraan, de zoektocht naar de perfecte backpack, zonder enige kennis over backpacken? Hoe weet je waar moet je op letten? Hoe weet ik wat de belangrijke punten zijn voor mij?

Gelukkig heb ik mensen om me heen die me enkele tips konden geven: dingen waar ik rekening mee moest houden, hun ervaringen met backpacks, dingen waaraan ik me niet mocht laten vangen… Het kwam er vooral op neer dat ik:

 • niet zomaar de eerste de beste backpack moest kopen die ik kon vinden, maar er verschillende moest proberen
 • erop voorbereid moest zijn minstens €150 te spenderen als ik een deftige, duurzame rugzak wou
 • dat ik in de winkel het gewicht moest testen met mijn eigen gewichten (min. 10kg)

Een week voor mijn UK-reis – het was nogal last-minute allemaal – besloot ik naar AS Adventure te gaan om er eentje uit te kiezen. Eerst was ik naar Sports World gegaan, waar ze zo’n spullen heel goedkoop verkopen. Nadeel: je rugzak zal een pak minder lang meegaan. Zoals mij was aangeraden, ging ik ook ergens anders kijken. Toen ik bij AS Adventure de backpack van Deuter zag, een Duits merk dat zelfs mij bekend is en waarvan ik op het internet goede recensies had gelezen, wist ik vrijwel onmiddellijk dat ik mijn nieuwe reismaatje gevonden had: een rugzak speciaal voor vrouwen én aanpasbaar aan je lengte (wat met mijn 1m81 wel eens handig zou kunnen zijn). Bovendien had de rugzak ook nog eens een mooi, groen kleurtje en extra zachte kussentjes aan de schouder- en heupriemen. Samen met een verkoper uit de winkel overliep ik alle dingen waarvan ik vond dat ze voor mij belangrijk waren en ook hij zei dat deze rugzak wel eens de ware zou kunnen zijn. En dan was het tijd om hem ook effectief eens uit te proberen.

Waar ik op let

 • Geen rugpijn of schouderpijn
 • Niet zweten
 • Genoeg plaats voor een week
 • Waterdicht
 • Makkelijk indeelbaar, genoeg vakken
 • Kleur
 • Prijs
 • Geen rug-, schouder- of heuppijn bij 10kg
 • Makkelijk beweegbaar
 • Duurzaam
 • Grootte: toegelaten op vliegtuig, maar toch genoeg ruimte

Bron: AS Adventure

Voordelen van de Deuter ACT Lite 45+10 SL

 • De kleur: ik ben en blijf een meisje. Mijn rugzak moet niet alleen praktisch zijn, maar er liefst ook leuk uitzien.
 • De prijs: zowel ik als andere kopers van deze rugzak zijn het erover eens dat de prijs-kwaliteit balans uitstekend is. Bij AS Adventure koop de je backpack voor €154,95.
 • Gewicht: de rugzak zelf weegt 1,48kg, wat niet eens zoveel is als je rekening houdt met de grootte.
 • Vrouwvriendelijk: Deuter was het eerste bedrijf dat op de markt kwam met vrouwvriendelijke outdoor gear. De schouderriemen van de backpack staan dichter bij elkaar. Bovendien zijn de heupriemen zijn aan een vrouwenlichaam aangepast. De grootte, vorm en gewicht van de rugzak zijn ook perfect op het vrouwelijk lichaam gebaseerd.
 • Indeling: er zijn genoeg vakken, netten, verborgen deeltjes enz. waar je (op ordelijke en veilige) wijze al je spullen in kan opbergen. Onderaan is een al dan niet afzonderlijk vak waar je dingen die je vaak nodig hebt of een slaapzak in kan opbergen. Je kan het ook openlaten en van het hoofdvak en het onderste compartiment één groot geheel maken. De +10 uit de naam komt van de bovenste flap die je indien nodig 10l aan extra ruimte biedt. De 45 verwijst dus naar de rest van de rugzak, dat een inhoud van 45l biedt.
 • Inhoud: de bovenste flap dient voor het afsluiten van de rugzak maar kan ook als extra opslagruimte dienen en kan gevuld worden tot 10l. De rugzak zelf heeft een inhoud van 45l. Dit is perfect voor een reis van een week.
 • Veiligheid: er zijn verborgen vakken voor belangrijke spullen, er zit een klein zakje op de heupriem voor kleine dingetjes die je snel bij de hand wil hebben en de ritsen kunnen beveiligd worden met een slotje.
 • Gebruiksvriendelijk: mits wat uitleg van de verkoper ontdekte ik waar alle riempjes, gespjes, vakken enz. voor dienen. Door de makkelijke indeling van de rugzak is hij ook heel makkelijk in gebruik. Je kan alle delen makkelijk bereiken zonder dat je al je gerief uit je rugzak hoeft te halen. Bovendien zijn de riemen verzacht met kussentjes en als je ook je riemen juist afstelt, lijkt het net alsof je helemaal geen rugzak bij hebt. Het lijkt net een extensie van je lichaam, alsof hij speciaal op jouw maat gemaakt is.
 • Formaat: de rugzak is redelijk lang en smal. Hij past onder je zetel in een vliegtuig, zelfs wanneer je rugzak helemaal vol zit. Je moet het alleen een beetje stiekem doen, want eigenlijk mag deze rugzak niet mee als handbagage als die niet op de juiste manier in de overhead compartment past. Maar wat niet weet, wat niet deert! En mij stoort het niet.
 • Verstelbare rug: als je langer bent dan de gemiddelde vrouw is het aangenaam als je het gewicht van je rugzak effectief op je heupen kunt laten rusten door de rug iets aan te passen. Je wilt immers geen rugpijn tijdens het rondwandelen! Bovendien is dankzij het aircontact system een redelijk goede luchtdoorgang verzekerd, zodat je rug niet meteen nat wordt van het zweet.

Nadelen van de Deuter ACT Lite 45+10 SL

Er is slechts één puntje dat niet voldoet aan mijn wensen: de rugzak is enkel bestand tegen lichte motregen. Bij hevige regenbuien zullen al je spullen doorweekt zijn. Een regenjas voor je rugzak kan je voor ca. €30 bijkopen bij bvb. AS Adventure. Zelf heb ik zo’n beschermhoes nog niet gekocht omdat ik toch niet graag rondloop in de regen en zo snel mogelijk zou gaan schuilen. Bovendien paste dat op dat moment niet meer in mijn budget.

Met mijn Eastpack rugzak, genoeg voor een weekendje

Met mijn Eastpack rugzak, genoeg voor een weekendje Lissabon

Waarom een backpack aanschaffen?

Een backpack is de beste manier om je spullen mee te nemen als je gaat trekken en/of backpacken. Tijdens het rondreizen, is een rugzak makkelijker dan een koffer die je heel de tijd achter je aan moet sleuren. Met andere woorden: met een backpack heb je beide handen vrij! Welke rugzak je uiteindelijk ook kiest, hij moet precies passen bij jouw wensen en noden. Zelf zag ik de aankoop als een investering. Ik weet dat ik in de toekomst nog van deze rugzak zal genieten!

Heb jij al eens gebackpackt? Hoe is jouw eerste keer bevallen? Welke rugzak heeft jou al zijn diensten bewezen? Of zou jij nooit met een rugzak kunnen reizen en zweer je bij een koffer?

Ik ben geïnteresseerd naar je verhalen en ervaringen!

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.