Op reis in eigen land: Ieper

De nood om weer eens ‘ergens’ naartoe te gaan, zat twee weekends geleden weer hoog. Toen Bart, een Belg die ik via CS leerde kennen in Malaga, me vroeg om een paar dagen af te komen, zei ik dan ook geen nee. Nu terugkijkend, was het nog niet eens twee weken geleden dat ik terug was van Spanje… Ach ja. Als het jeukt moet je krabben. In ieder geval, het was de perfecte gelegenheid om gezamenlijk – Bart, zijn kameraad Gabriel en ik – Brussel te verkennen en wat bij te praten.

Volle Bros

Brussel is een internationale stad. Dat voelde ik eens te meer toen ik Bart tegemoet kwam en hem ontmoette in Fin de Siècle in Brussel, waar hij zat te lunchen met Gabriel uit Argentinië en nog een Spaanse vriendin. Bleek dat naast ons ook nog eens een Valenciaans koppel zat te eten! Ik heb mijn beste Spaans nog eens mogen bovenhalen! Dankzij Couchsurfing heb ik nogmaals beseft hoe klein de wereld is. Maar genoeg over Couchsurfing…

De volgende dag trok ik op mijn eentje naar Ieper, terwijl Bart met Gabriel – die een enorme fan van Belgische bieren is en zelf bier brouwt in Argentinië – naar Poperingen zouden fietsen om er een brouwerij te bezoeken. Misschien vraag je je net als zovelen af: wat is er nu in hemelsnaam te doen in Ieper? Goeie vraag. Ik gaf mijn familie als antwoord: euhm, zijn daar geen graven enzo van de Eerste Wereldoorlog?

Ieper

Er is eigenlijk niet bijzonder veel te doen in Ieper in vergelijking met Brussel en Antwerpen. Desondanks vond ik het een plaats waar ik toch eens geweest moest zijn. Op het internet is er niet zoveel over de Flanders Fields stad te vinden. Er zijn helemaal geen blogberichten en de enige nuttige informatie die ik kon vinden zijn op de typische plaatsen: de toeristische website van de stad en TripAdvisor.

Tijd dus om daar eens verandering in te brengen! Ieper zit vol Engelsen die hun overleden (over)(over)grootouders komen bezoeken. Misschien is het tijd dat mijn Vlaamse en Nederlandse lezers deze stad ook eens gaan verkennen. Er heeft zich immers toch een serieus stukje geschiedenis afgespeeld, niet waar?

 

Wat kan je zoal doen in Ieper?

1. Flanders Fields Museum in de Lakenhalle

Ik ben geen museummens, zoals je weet, maar dit museum zag er toch wel interessant genoeg uit om €5 (studententarief) aan te besteden. Aangezien ik maar een halve dag in de stad was, heb ik mijn tijd echter in de buitenlucht besteed (ondanks de regenbuien die mij mijn huidige verkoudheid hebben bezorgd).

Flanders Fields

2. Menenpoort

Dit herdenkingsmoment is bekend van de ceremonie die er élke avond om 20u plaatsvindt: The Last Post. Het monument zelf ziet eruit als een Romeinse triomfboog waarin de tienduizenden namen ter nagedachtenis van de Britse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog zijn gegraveerd. Het was bovendien mijn startpunt op de vestigwandeling op de stadsmuren van de stad (en mijn schuilplaats tussen twee regenbuien door).

Menenpoort

3. Vestingwandeling (van Menenpoort tot Rijselsepoort)

Aangezien ik mijn oortjes niet bij had en dus geen muziek kon luisteren tijdens mijn wandeling, vreesde ik er een beetje voor dat ik mij zou vervelen… maar dat was helemaal niet zo. Tijdens mijn wandeling was ik vrijwel alleen, behalve die vijf wandelaars die ik zo hier en daar eens tegenkwam en die in de tegengestelde richting liepen (jep, that’s me, altijd tegendraads doen). Het was echter niet mijn bedoeling tegendraads te zijn door de Rijselsepoort niet te gaan bezichtigen. Ik vrees dat ik daar straal voorbij ben gelopen toen ik van het uitzicht aan het genieten was.

Ypres

4. Ramparts Cemetery

Ik wilde een oorlogsbegraafplaats bezoeken? Wel, dat heb ik ook gedaan. De zon brak even door de wolken toen ik voet zette op het gras van een 60-tal graven met uitzicht op het overstromingsgebied net buiten de stadsmuren. Het is er heel vredig en, eerlijk gezegd, als ik dood was, zou ik ook wel met zo’n uitzicht begraven willen worden. Ik ben blij dat er zoveel moeite gedaan wordt om alles mooi te onderhouden.

Ramparts Cemetery

5. Grote Markt en Vismarkt

De Grote Markt van Ieper is mooi, ook al stond er een kermis op de moment dat ik er was, waardoor ik niet ten volle van de gezelligheid kon genieten. Ook de Vismarkt is op z’n minst een kijkje waard. Er staat hier een bekend tolhuisje, waar de visverkopers vroegen tol moesten betalen. Er staan ook nog twee stenen verkoopsstanden (die bovendien goede schuilplaatsen zijn tegen regenbuien!) waar je bij mooi weer waarschijnlijk gezellig met je vrienden een drankje achterover kan slaan.

Tolhuisje Ieper

Ik zou je graag nog vertellen dat ik koffie heb gedronken in een van de leuk uitziende coffee- en tearooms, maar alles is verdorie gesloten op maandag! Just my luck… Smoutebollen van de kermis dan maar?

Dit was de eerste keer dat ik in West-Vlaanderen was voor een andere reden dan een bezoek aan Brugge of de zee. Ben jij wel eens in Ieper geweest of staat dat nog op je to-do list?

2 reacties op ‘Op reis in eigen land: Ieper

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.