1 jaar solo-travel: Travel Lessons & Mistakes

Ter gelegenheid van de eerste verjaardag van mijn blog, heb ik besloten om eens terug te kijken naar wat ik de afgelopen 12 maanden heb geleerd. Dat is heel wat. Daarom heb ik besloten om 5 Travel Lessons en 5 Travel Mistakes op te lijsten. Hier gaan we!

Travel lessons

1. Get out of that comfort zone! Het is niet erg om paden te betreden waar je nooit eerder geweest bent. Het is niet erg om iets te doen waarvan je niet weet hoe het zal aflopen. Het is niet erg om iets te doen dat je nooit eerder dacht te zullen doen. Je kan veel meer aan dan je zelf ooit had kunnen dromen!

Fears

2. Als je in Spanje bent, vertrek dan niet te vroeg. Of het nu gaat om leraren, verkopers, ambtenaren…, iedereen komt altijd minstens een kwartier te laat. Denk er ook aan dat de siësta heilig is en even uit de drie uur durende pauze komen om iemand te helpen zou heiligschennis zijn!

Time

3. Een e-reader is de beste aankoop voor een reizende boekenliefhebber. Zie je jezelf al van stad naar stad trekken met twintig boeken in je rugzak? Ik dacht het niet! Met een e-reader heb je zomaar even een hele bibliotheek bij met het gewicht van slechts één pocket novel (en daar hoefje je niet schuldig om te voelen)! Als je ergens een terrasje gaat doen en niemand hebt om mee te praten, haal je gewoon je boekenkast tevoorschijn en lezen maar!

Book

4. Niets op voorhand plannen. Plannen is mijn ding. Desondanks beleef je meer avonturen als je niets plant en gewoon je gevoel volgt en je laat leiden door het moment. Go with the flow. Laat je verrassen! (Je kan natuurlijk wel de tijd nemen om rond te kijken op het internet om te zien wat je zoal wil doen, maar bepaal nog niet wanneer je die dingen precies wil gaan doen.) Het voordeel van alleen reizen: je kan zelf kiezen wat je wanneer en waar wilt doen! It’s all up to you!

Wait

5. Reizen met een rugzak is zooo makkelijk! Je hebt je beide handen vrij, omdat je geen koffer achter je aan hoeft te sleuren. Naargelang de grootte mag je een rugzak ook altijd meenemen in het vliegtuig (dus geen zeurende Ryanair stewardessen!). Mensen beginnen ook sneller tegen je te praten als je met een rugzak op stap bent. Iedereen hoort graag reisverhalen!

Adventure

 

Travel Mistakes

1. Alles te snel willen doen. Dus ik dacht dat ik een hoofdstad als Lissabon in iets meer dan één dag kon bezoeken. Yeah,right! Niet dus. Voor een hoofdstad neem je minstens 3 à 4 dagen de tijd. Ook al kan je je in een stad als Londen, Parijs en Barcelona gerust één of twee weken bezighouden!

Appreciate        Enjoy

2. Altijd ‘nee’ zeggen. Zeg een keer ‘ja’, zelfs als je ‘nee’ zou willen zeggen en kijk dan eens wat er gebeurt. Voor meer inspiratie, kijk de film Yes Man eens. Vraag je ook een keer af of je smoesjes om iets niet te moeten doen ook niet meer zijn dat precies dat: smoesjes.

Regret

3. De weg niet durven vragen. In tegenstelling tot in België zijn de mensen in andere landen zoals Portugal en Spanje heel vriendelijk als je ze om aanwijzingen vraagt. Zeker als je de moeite doet om hen eerst aan te spreken in hun taal (*kuch* Frankrijk *kuch*). Kijk eens op van die GPS op je smartphone en hou op met naar je stadskaart te turen en vraag hulp!

transportation

4. Alle vreemdeling wantrouwen. Ga een keer naar een Couchsurfing meeting en omring je zelf met de vreemdste mensen. Waarom zijn ze zo vreemd? Misschien omdat iedereen uit een andere cultuur komt? Maar zijn ze dan nog steeds vreemd, terwijl wat jij vreemd vindt in hun cultuur misschien de normaalste zaak van de wereld is? hetzelfde geldt voor de locals van de plaats waar je naartoe gaat. Couchsurfing is een uitstekende manier om de locals te leren kennen zonder dat je hen meteen hoeft te gaan wantrouwen. Je leert zoveel van hen en over de plek waar ze wonen! En bovendien vormen ze het beste gezelschap tijdens je solo-reis!

foreigners

5. Niet alert zijn omdat je op vakantie bent. Doe op vakantie niet wat je thuis ook niet zou doen! Verlies je spullen niet uit het oog. Laat je niet afleiden. Hou altijd in het achterhoofd dat als je toeristische locaties bezoekt het er waarschijnlijk niet alleen uitpuilt van enthousiaste, onschuldige toeschouwers, maar ook van profiterende, stiekeme pickpockets! Enkele seconden van onoplettendheid en het is bye bye iPhone. Als je alleen op reis bent, ben je verantwoordelijk voor je eigen spullen en voor jezelf!

tourist

Wat heb jij geleerd tijdens het reizen? Heb jij uit je fouten geleerd?

2 reacties op ‘1 jaar solo-travel: Travel Lessons & Mistakes

 1. Anne schreef:

  Ik heb zelf ook veel met de rugzak gereisd (is een Parmse microbe denk ik) en ik kan me heel goed vinden in je lijstjes. Het enige wat ik nog zou toevoegen is, ga zitten en geniet van wat je ziet. Neem daar echt de tijd voor en hou desnoods een dagboek bij en beschrijf de dingen. Ik vind dat mensen vaak zo druk zijn met foto’s trekken, dat ze hun vakantie eigenlijk pas beleven als ze weer thuis zijn en hun foto’s bekijken. Kijk en zie het ook echt live, sla het op in je herinneringen en je geniet er veel meer van…ook nadien. Dan worden je reizen pas echt ervaringen in plaats van plekken waar je ooit eens geweest bent…

  Like

  • Ha dat wist ik niet! Dat reizen in de familie zit, is wel duidelijk hé? :)
   De fout van overal foto’s van te trekken zonder zelf ook even te kijken, is inderdaad iets waar ik me in het begin schuldig aan maakte. Na zelf enkele blogberichten van anderen te hebben gelezen en mezelf in deze fout herkende, heb ik daar verandering in gebracht! Af en toe denk ik nu gewoon: dit is een moment zonder foto’s. Gewoon genieten van het ‘zijn’. Dat doet ook eens deugd!

   Like

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.