Budget + Luxury Travel = Onmogelijk? Dacht het niet!

Beste medebloggers die menen dat je niet én over luxueus én over budget reizen kan bloggen of dat je ze niet allebei even leuk kan vinden – U Heeft Het Mis. Het is helemaal niet onmogelijk om over Budget en Luxury Travel te bloggen – zelfs als student.

Bron: indianajo

Beste medestudentjes, deze blogpost is voornamelijk gericht aan jullie. Ik heb jullie al verteld dat je zelf moet kiezen hoeveel luxe je bereidt bent om op te geven om je je reisjes te kunnen veroorloven. Het is ook al herhaaldelijk aan bod gekomen dat je zelf moet uitmaken welke soort(en) reizen iets voor jou is/zijn en of je vaak, maar goedkoper wil reizen of net minder, maar met iets meer comfort. Als reizende medestudent wil ik jullie aantonen hoe ik mijn avonturen mogelijk maak.

Ik heb heel mijn leven al in verschillende omstandigheden gereisd. De stap zetten om alleen te reizen, was moeilijk – net als voor iedereen – en ik heb hem daarom zeker niet sneller gezet. Het effectieve doen, daarentegen, ging misschien ietsje makkelijker: waarschijnlijk heb ik minder beginnersfouten gemaakt dan de gemiddelde first timer, maar mijn reeds opgedane ervaring is niet de enige factor die hierin meespeelt. Je goed informeren – door bijvoorbeeld reisblogs te lezen – is een hele belangrijke stap.

Bron: redcranetravel

Let op, ik zeg wel degelijk informeren en niet plannen. Hoewel je veel kan uitsparen door te plannen, kan het ook net omgekeerd uitdraaien. Flexibiliteit heeft zijn prijs, maar dan loop je tenminste niet het risico spijt te krijgen van je investering omdat je nog altijd je plannen kan aanpassen zonder je zorgen te moeten maken over annuleringskosten.

Maar ik dwaal af. Hieronder som ik redenen en voorbeelden op die aantonen dat de combinatie van luxury en budget reizen niet onmogelijk is.

quote

 

Afwisseling

Voor mezelf vind ik het een leuke afwisseling om nu eens in ‘luxe’ en dan weer in basiscomfort te reizen. Met luxe bedoel ik een hotel en met basiscomfort bedoel ik couchsurfing. In een hotel is de kans dat je nieuwe mensen leert kennen toch wel een pak kleiner dan wanneer je voor een paar dagen bij een local gaat logeren.

Maar zelfs in één en dezelfde reis slaag ik erin luxe en low cost te combineren. Hoe? Door bijvoorbeeld in een vier- of vijfsterrenhotel te verblijven en tijdens de dag gratis activiteiten te doen en goedkoop te eten. Eerlijk gezegd ga ik momenteel het geld uit mijn magere portemonneetje niet aan hotels uitgeven, maar ik zou het zeker overwegen als ik vast werk heb. Ik kan het wel smaken!

Bron: gold-holidays

Net zoals ik van verschillende soorten accommodatie hou – maar niet te veel van hetzelfde na elkaar – ga ik even vaak toeristische attracties bezoeken als in minder dichtbevolkte straten rondstruinen. Het hangt er vanaf of het een stad is waar ik al vaker ben geweest en gewoon wil genieten van het zijn of dat het nieuw is en ik alles nog moet ervaren en dan begin ik waar iedereen begint.

Ik kan best een paar dagen aan het zwembad liggen met een leuk boek, mijn laptop en mijn gsm en muziek. Met andere woorden, ik kan wel eens genieten van niks doen en, basically, “veilig zijn”. Maar de uitdaging van er alleen op uit te trekken, niet te weten wat er zal gebeuren en wie ik zal tegenkomen, geeft me een kick. Alleen reizen als vrouw komt natuurlijk altijd met iets grotere risico’s, maar als je die steeds op de voorgrond plaats in plaats van op een waakvuurtje, dan ga je nooit de deur uit. Het is goed alert te zijn, maar niet om je constant zorgen te maken.

Ik hou van afwisseling op al deze gebieden en ik ben er zeker van dat je al deze elementen moeiteloos met elkaar kan combineren.

Bron: travel on any budget

 

Flexibiliteit / Budget-managing

Ik heb flexibiliteit nodig op reis. Daarom plan ik zo weinig mogelijk en ga ik de laatste tijd vaak alleen op stap. Ik heb graag de mogelijkheid om te kiezen om met mensen op te trekken of alleen te zijn en om te kiezen wat ik nu weer zal gaan doen.

Maar flexibiliteit gaat verder dan dat. Je kan je flexibiliteit ook afstemmen op je budget. Heb je een groot budget beschikbaar, dan zal je reis er anders uitzien dan wanneer je niet veel te spenderen hebt. Je kan kiezen of je een groot budget spreidt over meerdere kleine reisjes, meerdere kleine luxueuze reisjes, één grote reis… You get the picture. Daarbij hangt het er dus niet alleen van af waar je voorkeur naar uit gaat, maar ook van het feit of je het moet doen met alleen zakgeld, het loon van je studentenjob of het vakantiegeld van je vaste werk.

Je kan je aanpassen aan de duur van je reis: hou je meer van stedentrips (veraf of dichtbij) of ga je graag langere tijd rondtrekken (met de auto, de bus, de trein…) of kamperen? Ook de activiteiten die je wil gaan doen kunnen al dan niet een grote hap uit je budget nemen. Het kan een keuze zijn tussen een skydive en vijf dagen fastfood of een paar uur kajakken en deftig eten. It’s all up to you. Alle combinaties zijn mogelijk. Je moet je niets van de anderen aantrekken: als jij in een hostel verblijft en in een Michelin-restaurant wil gaan eten, dan moet je dat vooral doen!

Bron: travelworth.com

 

Mogelijkheden

Welke combinaties je kan maken, hangt jammer genoeg ook af van dingen als je budget en dat hangt dan vaak weer samen met je leeftijd. Enerzijds ben een 21-jarige studente die af en toe eens gaat babysitten en af en toe eens wat bijverdient met studentenjobs. Bovendien krijg ik momenteel nog zakgeld en woon ik nog thuis. Anderzijds heb ik dan weer een eigen wagen die veel centjes opslorpt.

Bron: the guardian

Eerlijk is eerlijk, ik ben nog maar één keer op eigen kosten in een hotel geweest en dat is dik tegen gevallen. Verder heb ik al in enkele wondermooie (en wondergrote) hotels verbleven. Op eigen kosten ben ik nog nooit buiten Europa geweest (Marokko binnenkort zal de eerste keer zijn), maar met mijn vader ging ik toch al naar drie andere continenten. Dat is de waarheid, beste medestudentjes: als je het zelf niet kan veroorloven en je wil echt echt echt eens naar Amerika, ga dan gewoon met je ouders mee! Zij vinden het leuk dat je tijd met hen wil doorbrengen en jij krijgt je wens!

Ik denk dat ik veel geluk heb dat ik het beste van beide werelden al heb mogen smaken. Daarom denk ik dat ik recht van spreken heb als ik zeg dat je beide types van reizen oprecht evenveel kan appreciëren. Reizen met mijn vader is zowat het enige waarbij we niet naast elkaar leven en de tijd nemen om een goed gesprek te voeren. Maar als we dan een keer weg zijn geweest, dan kan ik niet wachten om opnieuw ergens alleen naartoe te gaan. Het zal dan wel al slapend op een zetel zijn en niet de avonden doorbrengend in de beste restaurants, maar who cares?

Het is moeilijk, maar ik merk dat het werkt.

 

Ik denk dat je het wel snapt. De eigenlijke boodschap is: reis zoals je wil. Als je ook daarbij al met het oordeel van anderen moet gaan rekening houden, dan kan je even goed in je bed kruipen en nooit meer buiten komen. Reizen doe je om te ontspannen en aan je routine en drukke leven te ontsnappen – de woorden lijken niet voor niets zo op elkaar. Je gaat net weg om niet aan andere dingen te hoeven denken. Waarom zou je je zorgen maken over je reisstijl? Natuurlijk zijn we mensen en natuurlijk trekken we ons aan wat anderen denken. Ik wil dat mijn familie trots op me is, maar toch weet ik dat ze niet bepaald voor couchsurfing zijn. Toch niet als ik het doe. Maar uiteindelijk is het mijn keuze en ik vind het leuk. Voilà.

Heb jij een voorkeur voor luxury of budget travel? Of wil je het allebei wel een kans geven?

Een reactie op “Budget + Luxury Travel = Onmogelijk? Dacht het niet!

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.