Moet je eruit zien als een backpacker om een echte reiziger te zijn?

In navolging van de blogpost How to Be Cool while Traveling en de reactie daarop van Travelettes, ben ik ook maar eens gaan nadenken – en herinneringen gaan ophalen. Wanneer zie je eruit als een echte traveler? Als jij je nu even voor de geest haalt hoe een typische reiziger eruit ziet, wat zie je dan?

Geef toe, net als bij Google Afbeeldingen is dit het eerste en meest voorkomende beeld dat in je op komt, toch? De typische man of vrouw met de backpack. Liefst nog afgebeeld tegen een avontuurlijke of naturistische achtergrond. De enige foto’s met trolley’s die je ziet, zijn van business travelers. En geef toe: zakenmensen zijn niet het eerste waaraan je denkt als je je een “echte reiziger” inbeeldt. Toch neemt bijna niemand zoveel het vliegtuig als de reizende zakenman (ik bedoel, kijk gewoon eens naar George Clooney in Up in the Air).

Toen ik naar Barcelona vertrok voor mijn Erasmussemester aan de UB, wist ik al dat ik Spanje wou verkennen. Een trolley meenemen was geen optie. Ik ben met de auto naar daar gereden, maar teruggekomen met het vliegtuig. Een extra koffer meenemen was geen optie. Een rugzak, daarentegen, kan je makkelijk opbergen in je koffer als je hem even niet nodig hebt. Nooit stond ik erbij stil dat het dragen van een rugzak met al mijn spullen in me onmiddellijk in de categorie “backpacker” zou duwen.

Ik dacht alleen maar: huh, nee, ik ben géén backpacker! Ik neem alleen een rugzak mee in plaats van een koffer, maar daarom ben ik toch geen backpacker? Backpackers zijn avontuurlijke mensen met van die supergrote rugzakken. Backpackers dragen kleren in aardkleuren, hebben dreadlocks en dragen van die lelijke sandalen. Bovendien hebben backpackers een heel andere mentaliteit dan ik! Zij slapen in hostels en ik moet (persoonlijk) niet van hostels weten. Er konden niet minder gelijkenissen zijn tussen een backpacker en ik!

Maar ben ik dan wel een echte reiziger als ik niet zulke kleren draag, op een andere manier denk en niet in hostels wil slapen? Als backpackers de “echte reizigers” zijn, ben ik dan een “neppe reiziger”? Een wannabe? Een copycat? Dat wil(de) ik niet geloven.

Afgelopen jaar in februari lifte ik naar Parijs. Telkens werd de vraag gesteld waarom de chauffeur besloten had mijn beste vriend en mij mee te nemen. Het antwoord was steeds hetzelfde: “Jullie zien er normaal uit.” Ik droeg mijn gewone kleren – de jas en broek en schoenen die ik ook naar school draag. Ik zag er proper uit, maar had wel enkel een Eastpack rugzak bij. Toch werden we als reizigers beschouwt. Is het dan toch mogelijk om er als een reiziger uit te zien zonder als typische backpacker te worden bekeken?

Ik testte het opnieuw tijdens mijn 11-dagen rondreis in Ierland en de UK, waarbij ik heel normale kleren droeg, maar mijn rugzak had geupdatet naar een grote, groene Deuter backpack. Niemand heeft me ook maar één moment een backpacker genoemd. Toch werd ik serieus genomen als reiziger door de reizigers, de couchsurfer community dus.

Never judge a book by its cover.

Travelette Katja deed me herinneren waar ik me doorheen heb geworsteld het afgelopen jaar. Waarom ben ik pas op mijn twintigste in mijn eentje de wereld in getrokken? Omdat ik bang en onzeker was. Ik was bang omdat de wereld een enge plek lijkt. Maar alles en iedereen wat onbekend is lijkt eng tot je ermee kennis maakt.

You never know until you try.

Bovendien was ik onzeker, omdat ik niet ben zoals de andere reizigers die de wereld rondtrekken met hun rugzak. Ik wist dat ik alleen kan reizen – mijn papa heeft me goed genoeg getraind – maar iets hield me te tegen (geld, angst voor vreemden, alleen reizen als vrouw, verloren lopen, niemand hebben om op terug te vallen…). Maar wat kon er gebeuren waar ik me niet uit kon werken? Niet zoveel. De kans dat alles op te lossen is, is uiteindelijk groter dan de kans dat ik écht in de problemen kom en blijf.

Dat gezegd zijnde, probeer ik me nu niet te veel aan te trekken van hoe ik eruit zie – als “echte reiziger” of niet. Ik reis met een rugzak omdat dat het makkelijkst is en ik voel me graag comfortabel (en warm), net zoals thuis. Voor mij betekent dat dat ik op reis hetzelfde draag als thuis, alleen is mijn rugzak mijn kleerkast. Natuurlijk hou ik er rekening mee dat ik niet veel juwelen of grote horloges draag op reis – ik couchsurf super graag, maar ik vind het ongepast om met veel bling bling (niet dat ik dat normaliter wel draag) bij mijn host aan te komen. Ik hou alleen steeds de cultuur in gedachten als ik mijn outfits uitkies. Da’s gewoon een teken van respect.

Moet je eruit zien als een backpacker om een “echte reiziger” te zijn? Absoluut niet. Het belangrijkste is dat je houdt van reizen, respect hebt voor de culturen die je bezoekt en je wil verdiepen in je bestemming, contact wil maken met de locals. Dan straal je vanzelf “reiziger” uit!

Calblanque

Met woorden als “reiziger”, “backpacker”, “toerist” en dergelijke moet je tegenwoordig heel voorzichtig zijn. Iedereen verstaat er iets anders onder en dit is hoe ik het ervaar.

2 reacties op ‘Moet je eruit zien als een backpacker om een echte reiziger te zijn?

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.