Op reis in eigen land: Lier in twee uur

Afgelopen week kon ik mezelf niet inhouden en begon ik op Skyscanner maar weer eens te zoeken op de combinatie België → Overal naar de goedkoopste vluchten voor het einde van de maand. Omdat ik grote plannen heb voor volgend schooljaar, is mijn huidige prioriteit echter: sparen, sparen, sparen! Daarom zocht ik het wat dichter bij huis.

Afgelopen donderdag had ik examen en daarna, zoals alle Belgen wel weten, was het bijna een verplichting om te genieten van ongelofelijk goed weer: zon, warm, ijsjes, terrasjes… Zulke dingen. Omdat ik goed vooruit heb gewerkt voor mijn volgende examen, kon een namiddagje vrij er wel vanaf. Ik vroeg aan een vriendin die al klaar is met haar examens of ze zin had om er een paar uurtjes op uit te trekken en ze zei meteen ja! Dat heb je als je als eerste van al je vrienden klaar bent met studeren…

Uiteindelijk viel de beslissing op Lier, een stadje op een twintigtal minuten van waar ik woon. Vroeger ben ik er wel eens geweest met mijn tante die er toen woonde, maar dat was vooral voor de jaarlijkse kermis (smoutebollen!!). Zes jaar geleden was ik er ook voor mijn eerste job als promogirl. Maar ook toen zagen mijn kranten, flyers en ik alleen de winkelstraat en het Zimmerplein.

Nu, ouder en wijzer (yeah, right), wou ik graag nog eens teruggaan. Donderdagnamiddag reden mijn vriendin en ik naar het Brugge van Antwerpen. De stad is omringd door het water van de Nete rivier. We zochten een van de zes parkings (maar vonden die niet) en uiteindelijk parkeerden we gedurende twee en half uur in een straat in het centrum voor nog geen €2!

Op de website van het toeristisch centrum van Lier vind je een handig kaartje waarop een wandeling langs de belangrijkste bezienswaardigheden aangeduid staan. We namen dit kaartje als (losse) leidraad om het centrum te verkennen.

Wat kan je zoal zien en doen op twee uur in Lier:

 • De Fortuin: als je het centrum binnenloopt kan je er niet naast kijken. Dit ca. 17de-eeuws gebouw waar vroeger graan werd opgeslagen en later voor verschillende andere doeleinden werd gebruikt, is leuk om te zien!

Fortuin-Lier-Nete-City-Trip

 • Buyldragershuisje: dit huisje staat vlak naast De Fortuin, dateert uit dezelfde periode en was het vroegere gildehuis voor de dokwerkers.

Lier-Nete-City-Trip

 • Zimmerplein: we staken de brug over en belanden op het Zimmerplein, genoemd naar de alom bekende Zimmertoren. Er zijn hier een aantal aangename terrasjes, die we voorlopig links lieten liggen. Ons drankje moesten we verdienen!

Zimmerplein-Lier-Nete-City-Trip

Zimmertoren-Lier-Nete-City-Trip

 • De Gevangenenpoort: vervolgens liepen we richting het begijnhof en passeerden daarbij een oude poort, die blijkbaar De Gevangenenpoort heet en dateert uit 1375! Gedurende vier eeuwen deed de poort ook dienst als Prison (of gevangenis).

Prison-Lier-Nete-City-Trip

 • Het Begijnhof: ik hou van begijnhofjes! Ik bezocht gelijkaardige plekjes in Brugge, Antwerpen en Kortrijk maar het is toch elke keer anders. Het begijnhof in Lier is een van de grootste die ik al heb gezien! De details maken het af en ik hou van de details in Lier. Je kan hier ook de Sint-Margaretha Kerk bezoeken, maar wij kozen ervoor om enkel van het exterieur te genieten.
 • Vestingen: inmiddels nood aan een beetje schaduw en verkoeling, vervolgden we onze wandeling langs een park richting de Kleine Nete. Daar stond een leuke, roze ijskar. We kochten allebei een potje en ik analyseerde met de ijsventer zijn bedrijfscommunicatie vaardigheden. We deden slechts een kort stukje van de vestingenwandeling, want zoveel tijd was er nu ook weer niet. Bovendien begonnen we allebei wel wat dorst te krijgen en mijn gedachten begonnen langzaam aan af te dwalen naar die terrasjes…
 • Grote Markt: in mijn thuisstad heb ik al een wondermooie Grote Markt en de markt van Lier heb ik in mijne jongere jaren al vaak gezien, dus hier spendeerden we niet zoveel tijd. Na een blik op het stadhuis liepen we naar rechts richting de Sint-Gummarus Kathedraal. De bouw van de kathedraal duurde 200 jaar!
 • Sint-Goemmerdeursgangeke: met mijn oog voor het ontdekken van kleine, pittoreske straatjes ontdekte in dit gangetje per toeval. Ik sleurde mijn vriendin er mee naartoe, gluurde door de spleten van houten hekken om de goedverzorgde tuinen van de bewoners te bewonderen en we belanden bij een fancy uitziende bar/brasserie.
 • Kijkpunt: ondertussen compleet gedesoriënteerd, leidde mijn vriendin ons terug naar het Begijnhof. Toevallig merkte ik een leuk kijkpunt op. Het is een soort klok waardoorheen je de Sint-Gummarus kathedraal kan zien.

Lier

 • Andere leuke gebouwen: onderweg terug naar het Zimmerplein kwamen we nog allerlei leuke gebouwen tegen. Wat ik zo leuk vind aan Lier is dat ze de oude vormgeving bewaren maar gebouwen toch opnieuw in gebruik nemen. Zo vond een cultureel centrum een nieuwe thuis in een voormalig meisjesweeshuis en een leescafé in een oud kerkachtig gebouw.

In Lier kan je dus makkelijk op een namiddag alles zien. Ik verkende ook kort de winkelstraten, maar ik was niet gekomen om te shoppen. Mijn lust naar nieuwe oude dingen verkennen was wel voldaan! Het laatste half uur spendeerde ik op een terrasje met zicht op de Zimmertoren. Zalig!

Hoeveel heeft dit uitstapje gekost?

 • Parking: €1,9
 • Benzine: €2
 • Ijsje: €2,6
 • Drankje op terras: €2,2

Totaal: €8,7

Ben jij al eens naar Lier geweest? Welke plekjes in België kan je nog aanraden voor een daguitstapje?

Een reactie op “Op reis in eigen land: Lier in twee uur

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.