Op reis in eigen land: Mechelen

Onlangs bereikte ik een mijlpaal in mijn leven: ik studeerde af aan de Universiteit van Antwerpen met een masterdiploma Meertalige Bedrijfscommunicatie! Deze vier jaar heeft wel zijn tol geëist op de tijd die ik in mijn thuisstad heb doorgebracht. Hoe vaak heb ik wel niet verzucht dat elke keer dat ik in het centrum van Mechelen kom, ik het gevoel heb dat alles veranderd is… Op zich is dat natuurlijk goed, want dat houdt het interessant!

Mechelen is proper (een Stad om te Zoenen), kindvriendelijk (Mechelen Kinderstad) en modern-wordend (maar nu is het nog één grote werf). Mechelen is de stad waar ik al mijn hele leven woon en waar ik blindelings mijn weg vind… of dat dacht ik toch.

Je kent dat vast wel. Wanneer je reist zie je allemaal speciale dingen, mooie dingen, indrukwekkende dingen. Je eigen stad is… gewoon. Wat het is. Maar soms is het de moeite om je eigen stad eens te bekijken vanuit het oogpunt van iemand die er nog nooit geweest is.

Op mijn reizen heb ik veel mensen leren kennen die ik allemaal een rondleiding zou willen geven als ze ooit zouden besluiten Mechelen te bezoeken – wat ik ze natuurlijk aanraad! Maar wat zou ik hen laten zien? Waar zou jij hen mee naartoe nemen?

Afgelopen week besloot ik om met een vriendin die Mechelen goed kent op verkenning uit te gaan alsof het onze eerste keer was. Wie weet zijn er dingen waarvan jij als Mechelaar het bestaan nog niet kende of dingen die je uit het oog verloren bent. Misschien raak jij er nu wel van overtuigd om Mechelen als centraal punt te nemen tijdens een bezoek aan België!

Laat me gerust weten wat jij van Mechelen vindt!

Wist je dat Mechelen ideaal is als centraal punt om andere steden in Vlaanderen te bezoeken?

Mechelen ligt heel centraal in Vlaanderen. Het is bijvoorbeeld maar twintig minuten met de trein naar Brussel, Antwerpen én Leuven. Naar Gent doe je er een klein uur over. Ideaal, toch? Mechelen is niet zo groot als deze steden, maar het is toch zeker een stad. Daarom is het er heel leuk om te wonen. Er is altijd wel iets te doen, maar het is niet zo druk. En als je dan ergens naartoe wil, is het goed bereikbaar.

mechelen-kaart-ligging

Wist je dat Mechelen ooit de hoofdstad van de Nederlanden was?

Er zijn veel steden in België die er middeleeuws uitzien, maar er zijn er niet veel met paleizen, lakenhallen, torens en nog veel meer! En dat allemaal op wandelafstand. Mechelen is net een groot dorp. Misschien ben ik bevooroordeeld omdat ik hier al mijn hele leven woon, maar in Mechelen voel ik me thuis, een deel van de bevolking. Ik kan me momenteel ook niet voorstellen dat ik ooit een andere stad mijn thuis zal noemen.

Hieronder deel ik mijn wandeling met jullie. Als je deze volgt, zal je zowat alles zien en langs enkele leuke rustplaatsjes lopen voor een verfrissend drankje en hapje. Als je niet bekend bent met de stad, loop dan even langs Toerisme Mechelen. Je kan daar een gratis stadsplan ophalen. Maar als ik je een tip mag geven: vraag naar het USE-IT plan. Deze kaart is speciaal bedoeld voor jonge reizigers, ziet er cool uit en bevat tips van locals! (Al moet ik zeggen dat de enige tip die ik geprobeerd heb niet leek te kloppen…)

Binnenkort zal ik ook mijn favoriete plekjes met jullie delen!

 

Veemarkt

De middeleeuwse geschiedenis van de Veemarkt lees je hier. Vandaag sieren verscheidene cafés, ijssalons, winkels en brasseries het plein. Je vindt er ook het populaire café De Hanekeef. Aan de andere kant zie je de Stadsschouwburg (het vroegere Paleis van Margaretha van York), de Sint-Pieters Kerk en het Gerechtshof (wat Margaretha van Oostenrijk ooit haar thuis noemde). Haar standbeeld staat tegenwoordig naast de Grote Markt.

Grote Markt

Persoonlijk vind ik de Grote Markt van Mechelen een van de mooiste die er is in ons land. Aan de ene kant zie je het Stadhuis, de vroegere Lakenhallen, met vlak daarvoor het standbeeld van het Opsinjoorke. Vroeger vond ik niets leuker dan, na een bezoek met mijn oma aan de Zaterdagmarkt, op het beeld te klimmen samen met de andere kinderen. Nu mag dat niet meer.

Aan de overkant van het Stadhuis zie je de Sint-Romboutstoren en –kathedraal uittorenen boven de authentieke kleurrijke daken van de cafés. Ben je de weg kwijt, dan zoek je gewoon deze toren en heb je je oriëntatie terug (een tip die mijn opa me gaf toen ik klein was).

Aan weerszijden van de Grote Markt zijn er een heleboel cafés en brasseries waar het gezellig mensenkijken is op de terrasjes. Een tip voor budget reizigers: de ene kant is goedkoper dan de andere. Kies dus wijs! De reden hiervoor is simpel: vroeger woonden de rijken aan de ene kant en de armen aan de andere. Old traditions die hard!

Wollenmarkt

Enkele jaren geleden is de nieuwe Wollenmarkt aangelegd. De heuvelachtige tuin verstopt de parking die eronder ligt. Sinds kort staat er een enorm geel beeld… van het Opsinjoorke! Het dient als alternatief voor het origineel dat aan het Stadhuis staat. Ik voelde me weer zes jaar toen ik erop klom! Ook aan de Wollenmarkt zijn enkele gezellige restaurants om een hapje te eten. Loop ook even langs het hamburgerrestaurant Il Cardinale, een van mijn favorieten, de Goswin Stassartstraat in voor een blik op het Aartsbisschoppelijk paleis en, nog iets verder, ‘t Groen Waterke met daartegenover de smalle straat Het Klapgat.

Groot Begijnhof

Er is zowel een Groot als een Klein Begijnhof in Mechelen, maar tijdens onze wandeling kozen we ervoor het eerste te verkennen. Via de Sint-Katelijnestraat loop je eerst naar het Sint-Katelijnekerkhof. Hier staat een kerk die vandaag nog steeds gebruikt wordt. Kom je na 13u dan kan je ook binnen een kijkje nemen. Loop daarna een stukje terug richting de Wollenmarkt en sla de eerste straat rechts in. Volg verder de pijlen en dool wat rond in het begijnhof. Hakken zijn zoals steeds niet aangeraden vanwege de kasseien!

In dit Begijnhof kan je ook brouwerij ’t Anker bezoeken. Misschien is het nu wel tijd voor een eerste drankje? Met mijn prikkelbon ging ik een Manenblusser proeven in de brasserie. Het prikkelpakket kan je in het toeristisch centrum ophalen samen met een belevingsgids. Meer informatie hierover kan je hier bekijken.

Ijzerenleen

Tegen de middag aan moesten we een keuze maken tussen een panini of pasta in de nieuwe Paninoteca of een frisse salade of bagel op het terras van koffiebar Beans. We kozen voor het laatste. Ik at mijn allereerste – en superlekkere – Chicken Farm bagel. Niets te zwaar, want het was best wel een warme dag. Na de lunch wilden we het Schepenhuis bezoeken – gratis toegang voor Mechelaars – maar het was gesloten.

 

Dijlepad

We zetten onze wandeling voort vanaf de Zoutwerf. Daar daalden we een trapje af naar de rivier om een wandeling te maken over het Dijlepad. Deze brug is aangelegd op de Dijle en brengt je vanaf de Hoogbrug naar de Kruidtuin of Botanique. Tijdens onze wandeling zagen we de traditionele boottocht voorbij komen, maar wat vooral onze aandacht trok waren de paddlers. Blijkbaar is dit een nieuwe manier om de wateren van Mechelen te ontdekken! Leuk idee, zeker bij goed weer!

Onze-Lieve-Vrouwstraat

Aan het einde van het Dijlepad kan je ervoor kiezen om eens rond te wandelen in de Kruidtuin of je kan meteen rechts afslaan op de Vijfhoek. Daar vind je enkele originele kledingwinkels, zoals Miss Lily en Supergoods. Wandel richting de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. Net als in de Sint-Romboutskathedraal kan je hier enkele prachtige raamwerken bezichtigen. De kerk is ook eindelijk uit de renovatiewerken en ziet er momenteel tiptop uit!

Korenmarkt

Via de Moensstraat kom je in de Hoogstraat terecht en die leidt je naar de Korenmarkt. Je kan ook gewoon verder de Onze-Lieve-Vrouwstraat volgen en dan loop je langs andere leuke knutsel- en kleding winkels. Op de Korenmarkt kan je tegen de vroege avond aan gebruik maken van je prikkelbon voor wat lekkere frietjes of je kan, als je te vroeg bent zoals ik, een limonade (of koffie bij minder warm weer) gaan drinken bij de nieuwe koffiebar La Gamine.

Kermis

Nog enkele weken staat de kermis op de Grote Markt in Mechelen. Dit bemoeilijkte het maken van de foto’s die ik wilde, maar ik kon het toch niet laten om van enkele attracties te genieten. Een van de dagen ga ik zeker mijn jaarlijkse pak smoutebollen halen! We sloten ons korte bezoekje aan de kermis af met een hapje en drankje op het terras van tapasbar Sava. Niet erg logisch, maar met je prikkelbon kan je hier een stukje appeltaart met Gouden Carolus bier proeven. Hoewel niet mijn favoriet, toch origineel.

Vismarkt

Geen markt is zo levendig als de Vismarkt. Op warme zomeravonden kan je er geen voet verzetten zonder tegen een voorbijganger te botsen. Wij waren gelukkig op tijd en konden een tafeltje veroveren bij restaurant Ronda voor een heerlijke Marokkaanse tagine.

Utopolis

Onze avond sloten we af met een film in de Mechelse cinema Utopolis. Je kan bus 2 nemen vanop de Veemarkt of je neemt de auto of fiets. Het bioscoopcomplex is recent vernieuwd en ligt vlakbij recreatiedomein de Nekker en expositiezaal de Nekkerhal. Utopolis Mechelen is de enige cinema in België die een VIP-zaal heeft, incl. luxueuze cinemaervaring. In plaats van cava, warme hapjes en extra grote zetel, hield ik het bij mijn gewoonlijke popcorn en drankje en genoot van The Age of Adaline. Het perfecte einde van een vermoeiende dag!


 

Wat heeft dit dagje gekost?

 • Stadsplan: gratis
 • Vervoer (fiets): gratis
 • Eten & Drinken: €33,3
 • Kermis (Grote Markt): €8
 • Cinema + snacks (Utopolis): €13,9

Totaal: €55,2

De belevingsgids en het prikkelpakket werden mij geschonken door Toerisme Mechelen. Vooral voor niet-Mechelaars is het de moeite om het prikkelpakket te nemen, want je leert een stad des te beter kennen door niet alleen te zien, maar ook te proeven en te voelen!

2 reacties op ‘Op reis in eigen land: Mechelen

 1. jackie.moonen@pandora.be schreef:

  Mooi stukje…maar precies onder tijdsdruk geschreven…niet geheel foutloos….en komma’s te weinig ..

  Verzonden van mijn HTC Jackie Moonen

  Like

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.