Ik denk dat ik een tijdje bij Joden moet wonen

Op een mooie maandagochtend tijdens een doodgewone 3CMGM week kwam een nieuwe professor aan op de AMS. Want zo gaat dat in ons programma: elke week hebben we een nieuw gezicht voor de klas. Deze keer hadden we het geluk dat we les zouden krijgen over Intercultural Awareness in a Business Context (IAB) van de geweldige, inspirerende and lieve Banu Golesorkhi.

Haar les startte alvast met een veelbelovende boodschap: de volgende dag zouden we het Joodse kwartier in Antwerpen gaan bezoeken. Het doel van deze uitstap? Bestuderen hoe we zouden reageren wanneer we geconfronteerd werden met een compleet verschillende cultuur en mentaliteit dan die van onszelf. Dat is een logische manier om deze uitstap te verantwoorden want je kan immers geen enkele cultuur op zich in al zijn facetten leren kennen in iets meer dan een halve dag! Je kan alleen observeren hoe jijzelf ermee omgaat als je zoiets voorgeschoteld krijgt. En hoe ik mij voelde bij de Joodse cultuur was niet helemaal wat ik verwacht had!

3CMGM-antwerpen-joden

IAB is een les die bedoeld is om onze ogen en geest te openen en ons zo te helpen om onszelf onder te dompelen in alle culturen van de wereld, gemeenschappen en business contexten, zodat we uiteindelijk een succesvolle internationale carrière kunnen najagen. Klinkt best fancy, toch?

Als Belg, en meer specifiek als student die al vijf jaar in Antwerpen studeert, heb ik natuurlijk al heel vaak orthodoxe Joden door de straten zien lopen. We bemoeien ons echter niet met elkaars doen en laten. Zo is het altijd geweest en ik heb er eigenlijk nooit veel over nagedacht. Vroeger zat er zelfs een meisje in mijn klas uit een orthodox Joodse familie. Ik merkte haar religie eigenlijk alleen maar op tijdens schooluitstappen omdat ze dan altijd een hele lijst bij zich had met wat ze wel en niet mocht eten. En meestal at ze dan maar gewoon vegetarisch.

Dus, op een zonnige dinsdagochtend wandelde de 3CMGM klas rond in het Joodse kwartier. We bezochten een synagoge (mijn eerste keer!) en leerden er over de Joodse manier van leven, hun regels en hun religie. Ik had persoonlijk heel veel vragen en stelde ze allemaal, net als enkele anderen in mijn klas.

We ontdekten waarom Joodse vrouwen pruiken dragen, waarom Joden één keer per jaar hun huis verkopen en hoe je een rabbijn kan worden. Ik mocht ook voor de eerste keer een Torah bekijken en vasthouden – een superervaring voor een book nerd als ik! Ook at ik mijn eerste koosjer maaltijd ooit en het was meer vullend dan ik dacht! Helemaal niet zoals vegetarisch eten.

Voor de helft van onze klas was dit de eerste keer dat ze in contact kwamen met een échte Jood. Sommigen waren er niet zo zeker van wat ze van de cultuur en de mensen moesten denken. Sommigen konden bijvoorbeeld niet begrijpen hoe de Joden zomaar half de Bijbel kunnen negeren.

Maar de vraag is: what did I think? Zoals ik al zei, mijn reactie op deze cultuurervaring was aan de ene kant wat ik verwachtte… en aan de andere kant ook compleet verrassend. Als iemand die reist, couchsurft, airbnbt en in vier gastfamilies in evenveel landen heeft verbleven, vind ik dat ik er best wel voor open sta om over andere culturen te leren. Ik ga dan ook actief op zoek naar locals die me een plaats willen aanbieden om te verblijven.

3CMGM-joden-antwerpen-flatbread

Van elke cultuur waarvan ik de kans heb gekregen om deze grondiger te leren kennen, heb ik altijd wel dingetjes opgepikt die ik me eigen heb gemaakt. Meestal onbewust. Ik heb echter gemerkt dat er niets is uit de Joodse cultuur dat ik me eigen wil maken. Het lijkt gewoon helemaal mijn ding niet…

Dus ik kan natuurlijk maar één ding concluderen: ik denk dat ik een tijdje bij Joden moet gaan wonen.

Disclaimer: Mijn artikel verscheen eerst op AMSlife.

Een reactie op “Ik denk dat ik een tijdje bij Joden moet wonen

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.