Happy Diwali!

In november vierde onze klas een belangrijke Indische feestdag, genaamd Diwali. Met ons allen keken we hier al lang naar uit, omdat het ons weer een inkijk geeft op hoe de cultuur, waar we in minder dan twee maanden naartoe gaan, in werkelijkheid is.

Diwali is in feite een “festival of light”. Mijn klasgenoot Abhisek vertelde me heel uitgebreid waar het feest om draait, maar ik leg het jullie graag kort en bondig uit. Het draait allemaal om Koning Ram die naar Sri Lanka afreisde. Daar had een demoon genaamd Rawan zijn vrouw Sita namelijk mee naartoe genomen (i.e. ontvoerd). Ram moest Sita dus gaan redden en Diwali is in feite de dag waarop Ram zijn vrouw veilig en wel terugbracht naar zijn koninkrijk.

happy-diwali-3CMGM

Diwali is een van de grootste Hindu festivals in India. “De mensen kleden zich op in nieuwe kleren, ze kopen nieuwe meubels voor hun huis en bidden tot de godin van de rijkdom, Lakshmi,” legt Abhisek uit. “Ook gaan ze hun huis verlichten met kaarsen die we diya noemen. Met al deze dingen willen we eigenlijk de overwinning vieren van het licht over de duisternis, van het goede over het kwade.” Toen Ram succesvol terugkeerde, stak de bevolking kaarsen aan om de nacht van de nieuwe maan helderder te maken.

3CMGM ging in november dus ook Diwali vieren. We gingen naar een Indisch restaurant in Antwerpen en verorberden allemaal tesamen – net als ze in India doen met vrienden en familie – de heerlijke en overvloedige Indische schotels. Abhisek was heel blij dat de Indiërs deze kans kregen om iets van hun cultuur aan ons te laten zien: “It was great to have that experience here with our new friends!”

happy-diwali-3CMGM

Voor mij was het dan weer de eerste keer dat ik “echt” Indisch at met mijn klas. Ik vond het geweldig om samen te tafelen met mensen die me konden uitleggen wat die rare gele (maar heel lekkere) maïsbolletjes waren terwijl ik ondertussen kon luisteren naar Indische legendes die ik soms kon vergelijken met Griekse mythologie.

De Belgen uit ons programma gingen er ook akkoord mee dat deze avond de perfecte gelegenheid was om een voorsmaakje te krijgen van de Indische cultuur. Het was een geweldige ervaring en het werd er alleen maar beter op omdat onze Indische klasgenoten zo enthousiast waren om ons hun traditionele voeding en dranken te tonen.

happy-diwali-3CMGM

Happy-Diwali-3CMGM

Ik denk dat ik voor onze hele klas kan spreken als ik zag dat we er nu nog meer naar uitkijken om aan het semester in Bhubaneswar te beginnen!

Wat weet jij over de Indische cultuur? Wil jij wel eens naar India? Is Indisch eten iets voor jou?

Disclaimer: Mijn artikel verscheen eerst op AMSlife.

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.