Kerala, de paradijselijke tropen van Zuid-India

Vorig semester ging ik tijdens de lesvrije periode naar Bratislava en Wenen, twee nieuwe hoofdsteden op mijn lijstje van Europese metropolen. Gedurende mijn verblijf in India besloot ik naar Kerala te gaan. Compleet anders, en dus dubbel zo leuk! In februari is het daar nog best te doen qua zomerse, tropische temperaturen. Tijdens mijn rondreis in april, als de lessen volledig afgelopen zijn, zou ik er niet meer naartoe kunnen gaan wegens te heet.

Dus, op naar het Zuiden!

Kerala-sunset

Kerala is een populaire staat in India bij zowel Indische als buitenlandse toeristen, maar het staat vooral bekend om de hoogste ratio geletterheid van India (99% van de populatie kan lezen), maar ook om het hoogste aantal alcoholisten. Kerala is heel lang een alcoholvrije staat geweest, maar enkele jaren geleden werd alcohol weer toegestaan en toen liep het natuurlijk mis. Op de backwaters, de kanaaltjes die vanaf de zee en meren hun weg in het binnenland hebben gewriemeld, is alcoholconsumptie nog altijd verboden.

In Kerala moet je ook zijn voor de paradijselijke stranden, voor de tropische uitzichten vanop de houseboats en om gouden juwelen aan te schaffen. Je gaat er ook heen om de typische Ayurvedic massage te testen, kooklessen te volgen, een martial arts show bij te wonen en te slapen in tree houses terwijl je nipt aan de thee van een van de vele theeplantages die zich over de staat uitspreiden.

Ik geef je nu een overzicht van hoe mijn reis eruit zag.

Kerala-theeplantage-Munnar

DAG 1: Bhubaneswar-Trivandrum

’s Morgensvroeg vertrok ik naar de luchthaven van Bhubaneswar via Mumbai naar Trivandrum (nu eigenlijk bekend als Thiruvananthapuram maar wie kan dat nu uitspreken). De vluchten verliepen vlot en in de namiddag kwamen we aan in de hoofdstad van Kerala. We installeerden ons in het tweede beste hotel van de stad, Hycinth by Sparsa, waarvoor we slechts €17/pp betaalden. Kan je niet voor sukkelen, toch?

We besloten om de zonsondergang nog mee te pikken aan een van de vele stranden en kozen voor Kovalam beach, omdat dat het dichtstbij was. Na een lange rit in de tuktuk moesten we nog een smal straatje met tientallen toeristenwinkeltjes door voor we op een wit zandstrand omringd met palmbomen terecht kwamen.

Ik schrok even dat ik zoveel vrouwen in bikini’s, shorten en korte kleedjes zag… maar Kovalam is heel toeristisch en blijkbaar is het dan min of meer toegelaten om blote schouders en knieën te laten zien.

We wandelden langs het water en kwamen uit bij een travel agent waar we de houseboat voor de volgende dag boekten. Twee nachten, drie dagen op een privé-houseboat voor twee kost 18.000 rupees, of €243 all-in. Duur, maar wel de moeite!

’s Avonds aten we op een terrasje met zicht op zee. We wandelden over het strand terug naar de tuktuk staanplaats en ik deed mijn best om onderweg terug naar het hotel niet in slaap te vallen. Dat zou ik veel liever doen in het zachte kingsize bed dat op me stond te wachten! (Wat een luxe na de harde matrassen van XIMB!)

DAG 2: Trivandrum-Kollam

De volgende ochtend, na een heerlijk ontbijt met cereal en pannekoeken (!!), trokken we naar het station om de trein te nemen naar Kollam. Daar zou onze houseboat op ons liggen wachten. Aangezien we niet gereserveerd hadden, moesten we in de general sleeper class. Gelukkig was het niet zo druk op de trein en hadden we een hele sectie voor ons alleen.

Bij aankomst in Kollam was er een pick-up geregeld. We waren net te vroeg om op de boot te mogen, dus gingen we eerst nog op zoek naar bier voor op de boot. Alcohol is dus niet toegestaan in de backwaters, dus wilden we op voorhand al een geheim voorraadje inslaan. Maar… nergens alcohol te vinden. Ze zijn zo dom nog niet, die Indiërs!

Op de boot kregen we eerst een korte tour van het dek vooraan, de slaapkamer met badkamer en de keuken. Toen we plaatsnamen op het dek vooraan, de woonkamer als het ware, kregen we elk een kokosnoot als welkomstdrink. Ik heb nog nooit kokosnootmelksap gedronken en vond het best lekker en passend bij de omgeving.

Toen we dan effectief gingen varen, keken we onze ogen uit. Hoe tropisch en paradijselijk kan een plek eruit zien? Het feit dat de boot zo weinig lawaai maakte en dat we een minder populaire locatie voor houseboats hadden gekozen, zorgde voor een erg rustige en relaxte sfeer. Ik ging wat zonnen vooraan de boot en na een half uurtje stond mijn short er al in gebrand.

In de namiddag meerden we op een willekeurige plaats aan en bereidden ons voor op het avondeten. ’s Avonds keken we Narcos op de laptop, bij een fris biertje dat het bootpersoneel voor ons ergens gaan opvissen was. Alcohol mag dan wel verboden zijn, maar regels in India zijn vaker suggesties eigenlijk.

DAG 3: Kollam Backwaters

Zo’n dagen doorbrengen op een houseboat verplicht je echt om te relaxen. Veel is er niet te doen en goeie ontvangst is er ook niet. De tweede dag werd de bootrit opgeleukt door een uitstapje met een gondola-achtige kano die ons in de diepste backwaters bracht. We moesten ons vaak platleggen om onder brugjes die de verborgen dorpjes met elkaar verbinden heen te kunnen.

We zijn ook gestopt in een van die dorpjes, waar de gids zelf woonde, en hij nam ons mee naar het plaatselijke café waar we een heerlijke chai dronken en ontdekten hoe ze scheepstouwen maakten.

Die avond vond ik een enorme kakkerlak in bed en liepen er ratten van het vaste land de boot op. Best wel even schrikken! Het personeel deed erg hun best om ze bij ons (en uit de keuken) weg te houden.

Het personeel bestond trouwens uit de kapitein, die geen Engels sprak, en de kok. Die laatste was een heel vriendelijke man die zijn uiterste best deed om Engels met me te praten en die op onze vraag eten maakte alsof het voor zijn familie was. Zo heb ik dus de traditionele Zuid-Indische, Keralaase keuken kunnen proeven! De kok had voordien als traiteur op evenementen gewerkt. Het eten was dus ook geweldig lekker geweest! 

DAG 4: Kollam-Munnar

Dit was een van de zwaarste dagen van de week. Het duurde bijna twaalf uur om van de backwaters tot in de bergstad Munnar te komen. Twee treinritten en een laaaaange busrit. De busrit was… een avontuur. Zonder airco, zonder ramen (enkel tralies) en volgepropt met lokale bevolking reden we aan hoge snelheden over de smalle kronkelwegen door de bergen. Ik zat aan de venster en heb toch een paar keer moeten wegkijken als we toch wel héél dicht bij de afgrond kwamen om een andere bus te laten passeren in de bocht. Eenmaal aangekomen in het centrum van Munnar sloegen we opnieuw wat drank in voor later en vervolgden dan onze rit gedurende een dik half uur in een tuktuk over wegen vol diepe putten. Aangenaam is anders…

Die avond aten we in het hotel. We hadden het gekozen vanwege de prijs €19/pp en omdat het hetzelfde uitzicht zou bieden als een treehouse (alles aan een redelijke prijs was al volzet, het nadeel van last-minute boeken), maar… we zagen letterlijk door de bomen het bos niet. Jammer. De kamer was wel de moeite en het balkon was gezellig en groot. Het hotel had ook zijn eigen theeplantage waar we zowel ’s avonds als overdag in hebben rondgelopen.

Kerala-Munnar-theeplantage Kerala-Munnar

DAG 5: Munnar

We hadden niet voorspeld dat het zo lang zou duren om naar Munnar te geraken, dus besloten we onze dag strand op te geven om een dag langer uit te rusten. Omdat we onze hotels boekten via MakeMyTrip en maar één nacht hadden geboekt, moesten we de volgende dag van hotel verhuizen. Gelukkig was er een hotel in de buurt waar we voor €16/pp terecht konden. Het was een bamboo resort – Bamboo Dale – waar alles uit bamboo was gemaakt. En het was geweldig. We hadden een enorm terras met een geweldig uitzicht en een schommelbank waar je op een aangename manier van dat uitzicht kon genieten. We maakten een wandeling rondom het terrein, bekeken het “natuurlijke zwembad” aan de waterval, liepen langs de rivier en klommen op de rotsen terug omhoog – dat konden we nu immers na onze training tijdens het survival kamp – en bestelden supergoedkope en superlekkere roomservice.

Om twee uur in de namiddag moesten we een skype call doen met onze leadership coach in België voor een update en daarna rustten we lekker uit en genoten van het uitzicht.

Als je je afvraagt waarom ik niks ben gaan bezoeken in Munnar is het antwoord simpel: we hadden al een theeplantage gezien in ons vorige hotel, een museum bezoeken doe ik niet graag, de dammen waren te ver weg en we hadden even genoeg gereisd en een kruidenplantage sprak ons ook niet echt aan. Bovendien wilden we ons hotel ten volle benutten!

Kerala-Munnar-theeplantage Kerala-Munnar

DAG 6: Munnar-Trivandrum

Onze voorlaatste dag was opnieuw een lange reis. Na twee lange busritten (waarbij we een zijspiegel kwijtraakten en net wél in aanraking kwamen met een tegenliggende bus en zo een kleine file veroorzaakten), moesten we nog eens vier uur in de general class van de trein zitten en er was geen zitplaats gedurende de eerste helft van de rit. Een hele dag zonder airco en dan nog zo lang onderweg… ik was doodop aan het einde van de dag. Een driver had aangenamer geweest, maar als je op een budget bent, kan je niet zomaar €50 neerleggen als je ook een €12 manier als alternatief hebt. Achteraf bekeken is het natuurlijk een beter verhaal, maar op de moment zelf had ik er echt genoeg van… Ik was al lang blij dat ik niet alleen op reis was deze keer!

Die avond konden we jammer genoeg niet opnieuw in het Hycinth slapen, maar Hotel Keys was zeker evenwaardig! In de lobby stond een biljarttafel waar we gebruik van maakten terwijl ons avondeten werd klaargemaakt. Eenmaal terug op de kamer heb ik nog een poging gedaan om verder Narcos te kijken, maar al snel viel ik als een blok in slaap.

bus-munnar

DAG 7: Trivandrum-Bhubaneswar

Ook de terugreis via Mumbai naar Bhubaneswar was vlot verlopen. We vlogen opnieuw met Indigo, een nationale maatschappij van India die ik zeker kan aanraden. Maar let op: je mag maar 7kg handbagage en 15kg in je valies meenemen!

backwaters-kollam

Ten slotte nog een woordje uitleg bij MakeMyTrip. Deze website, waarvan ook een app bestaat, biedt de mogelijkheid om alles te boeken via één platform: treinen, bussen, vluchten, hotels… Als je je vlucht bij hen boekt, krijg je automatisch ook 70% korting op je volgende hotelboeking met je booking code. Ik heb voor mezelf altijd alles via MakeMyTrip geboekt, zodat ik bij élke hotelbooking 60-70% korting kreeg. Daarom kon ik in de beste hotels verblijven voor een prikje. De prijzen voor vluchten zijn niet altijd het goedkoopst via deze website (zelfs niet via de app, waar je nog eens extra korting krijgt), maar de kortingen die je krijgt voor de hotels door je vlucht bij hen te boeken maken dan wel weer een significant verschil op het totaalbedrag van je reis!

Kerala is een unieke, prachtige en indrukwekkende reis geweest. In totaal heb ik €520 op mijn eentje uitgegeven aan deze trip, alles inbegrepen. Best een leuk prijsje voor een week, zeker als je weet dat 4/5 van de prijs de houseboat en de vluchten bedraagt. Verder kan je erg zuinig leven in Kerala.

Een overzichtje:
Hotels + houseboat: €215, 78
Eten + drinken: € 61,16
Vervoer (bus, trein, tuktuk): €18,05
Vluchten: €223,92
Extra’s: €2,7
Totaal: €521,61

Moet je Kerala incalculeren bij jouw reis naar India? Als je tijdens de kerstvakantie gaat, zeker weten! De periode november-maart is er ideaal. Anders zou ik er vanwege het weer toch maar eens goed bekijken en opzoeken wat reviewers over hun ervaringen vertellen. Ik wens je alvast veel plezier!

6 reacties op ‘Kerala, de paradijselijke tropen van Zuid-India

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.