10 dingen om te doen in Kolkata

Eind maart, na vier dagen feesten op het trouwfeest in Patna waar ik je vorige week over vertelde, trokken we met de nachttrein naar Kolkata. Daar kwamen we vroeg in de ochtend aan. Ik had al veel goede dingen gehoord over de voormalige hoofdstad van India en keek er naar uit om dat nu zelf eens te gaan uitzoeken.

Ik geef je alvast een lijstje mee van de tien dingen die ik zou aanraden aan een first-timer in de hoofdstad van West Bengal.

3CMGM-kolkata-india

Bron: Travel Marvel

10 dingen om te doen in Kolkata

1. Bezoek South Park Cemetery

Een kerkhof bezoeken hoeft helemaal niet morbide te zijn. South Park Cemetery wordt gedacht het grootste christelijke kerkhof buiten Europa te zijn en lijkt volgens kennissen bijna meer op een park dan op een begraafplaats. Zoals de naam ook al zegt, bevindt het kerkhof zich in Park Street. Hoewel ik zelf geen tijd heb gehad om er een bezoekje te brengen, is alleen deze plek al een reden waarom ik zou teruggaan naar Kolkata.

2. Ontdek de Flower Market

De bloemenmarkt van Kolkata bevindt zich aan de voet van de Howrah brug en is een kleurrijk, druk gebeuren. De markt gaat praktisch 24/7 door, maar het beste moment om een bezoekje te brengen is natuurlijk ’s morgens als de nieuwe leveringen gebracht worden (en het nog niet te warm is buiten). Ook hiervoor heb ik jammer genoeg geen tijd gehad – deels omdat ik in Kolkata de nachtraaf aan het uithangen was en je voor de bloemenmarkt dus best vroeg uit de veren gaat.

3CMGM-flower-market-kolkata

Bron: Corbin Stree House

3. Slenter wat rond in de Park Street area

Park Street is net zo levendig als het centrum van London en het feit dat Kolkata vol rijdt met British cabs over de met bomen omzoomde lanen verstrekt dat beeld nog meer. Je vindt er een heleboel Westerse en moderne Indische restaurants, bars en uitgaansgelegenheden. Ook de eerder vermelde South Park Cemetery is hier te vinden. Als je niet weet wat te doen, kan je gewoon altijd hierheen komen.

4. Maak een wandeling naast de Howrah River

Zelf heb ik een wandeling gemaakt over de boulevard bij zonsondergang (probeer de spoorweg over te steken om er te geraken, maar wees voorzichtig!). Zodra de avond valt, zit het er wel vol muggen – wat minder leuk is – maar het is desondanks mooi genoeg om te zien hoe de lichtjes van de Howrah brug worden aangestoken terwijl de ferry’s naar de overkant van de rivier varen.

kolkata-howrah-3CMGM

Bron: Facts ’n Info

5. Chill in het park rond Victoria Memorial

Het gebouw zelf is mooi en binnenin kan je een museum bezoeken. Het was af in 1921, na 15 jaar werk, en werd gebouwd ter ere van Queen Victoria van het Verenigd Koninkrijk. De tuinen omheen de Memorial zijn op zich een wandeling waard. Ikzelf was er opnieuw met zonsondergang, want overdag is het in Kolkata ondraaglijk warm. De Memorial wordt ’s avonds erg mooi verlicht en reflecteert mooi in de vijver erachter.

3CMGM-victoria-memorial-kolkata

6. Neem een kijkje in Quest Mall

De Quest Mall als gebouw is een prachtig staaltje architectuur en ook vanbinnen is het een kijkje waard. De meeste winkels liggen wat buiten mijn prijsbudget maar je vindt er ook bijvoorbeeld een Vero Moda en de Inox cinema.

kolkata-quest

Source: questads

7. Ga eten in One Step Up en Eat Good Food

Een restaurant dat ons door een local werd aangeraden, is One Step Up in Park Street. We zijn er twee keer op rij geweest omdat we (degelijk) westers eten verschrikkelijk misten. Een ander plekje dat ik zelf ontdekte, maar jammer genoeg net te laat zodat we er niet meer konden gaan, is Eat Good Food dat zich vlakbij Quest Mall bevindt en erg originele gerechtjes aanbiedt aan een schappelijke prijs.

8. Geef toe aan de boekenwurm in je zelf

Bijna overal waar je komt in Kolkata worden er boeken verkocht – of het nu op straat is of in een winkel. Op straat kan je zowel de nieuwste als tweedehands boeken aanschaffen aan de beste prijzen. In de winkels kan je meteen met je boek in een zetel kruipen en bij een kop verse koffie of thee beginnen lezen; net zoals in de Britse Waterstones eigenlijk!

9. Kies voor een “boat ride by night”

Jammer genoeg is het er deze keer niet van gekomen, omdat we te laat waren, maar een rondvaart op de Howrah rivier is me aangeraden door vrienden die wel vaker in Kolkata zijn geweest. Je kan op een boot stappen vanaf Princep Gath.

10. Leef je uit in Nicco Park

Ja, ook in India hebben ze pretparken! Natuurlijk moet je je niet bij alle attractieparken een Six Flags voorstellen (maar naar het schijnt zijn die er ook), maar eerder een uit de kluiten gewassen kermis. Deze dag diende vooral als opvulling omdat we ’s avonds pas een bus konden reserveren om terug te keren naar Bhubaneswar en een keer de oververhitte stad uitwilden.

Budget tip: Wij kozen ervoor het dagticket te nemen (250 rupees) in plaats van het all-in pack (500 rupees). Het verschil is dat je met een all-in niet voor aparte attracties moet betalen. Er zitten een aantal gratis attracties inbegrepen (maar die stellen niet zoveel voor) en voor de indrukwekkendere attracties moet je telkens bijbetalen. Maar wij besloten, terecht in ons geval, enkel extra te betalen voor de attracties die de moeite waren. En dat waren er maar drie. Dus het dagticket was nog steeds voordeliger.

Nicco-park-kolkata

Kolkata is een stad waar ik best zou kunnen wonen – voor enkele jaren, maar niet voor altijd. Raad ik je aan om er naar toe te gaan? Zeker weten! Eerder dan Delhi is Kolkata een goede introductie tot India: het is een grote stad, maar niet zo druk als Delhi of Mumbai. Bovendien kost het ook niet zoveel moeite om ergens te geraken. Maar als er ergens een staking is, hoef je er niet op te rekenen dat een taxichauffeur je naar locaties in de buurt wil brengen… (Ja, hier spreek ik uit ervaring.)

Deze lijst van dingen om te doen in Kolkata is natuurlijk maar kort. Ik kan niet alles vermelden en ik heb ook niet de tijd gehad om zelf alles te ontdekken tijdens de drie/vier dagen dat ik daar was. Aan jou om ook zelf op verkenning te gaan!

Zou jij wel eens naar India willen? Staat Kolkata dan op jouw lijstje?

6 reacties op ‘10 dingen om te doen in Kolkata

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.