Review: Sony MDR-1000X Noise Cancellation Headphones

Op Cyber Monday afgelopen jaar heb ik mij uiteindelijk eens laten verleiden tot een luxe-aankoop.

Ik ben persoonlijk iemand die snel is afgeleid door dingen die rondom mij gebeuren. Ik weet altijd alles graag. De gewone oortelefoons die je bij je iPhone geleverd krijgt, zijn niet echt een goede demper voor omgevingsgeluid. Bovendien kan ik geen muziek luisteren als ik teksten aan het schrijven ben en daarvoor dienen de ear pods uiteindelijk wel: om muziek te luisteren (of te bellen). Ik luister echt nooit muziek als ik voor mijn blog schrijf bijvoorbeeld. Ik kon ook nooit studeren met muziek op. Jij wel?

Daarom had ik een tijdje eerder al mijn oog laten vallen op noise cancellation headphones. Die zouden het omgevingsgeluid volledig buitensluiten aan de hand van, zoals Sony het noemt, Sense-technologie. Deze technologie analyseert als het ware de vorm van je oren, en houdt rekening met het effect van haren of een bril. De noise cancelling wordt vervolgens aangepast aan jouw unieke situatie.

Omdat er een fikse korting op de Sony MDR-1000X was voor Cyber Monday ben ik dan toch maar wat opzoekwerk gaan verrichten en uiteindelijk zag ik dat deze the one was voor mij. Ik bekeek verschillende reviews, deed vergelijkingen op Coolblue en Bol.com en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat ik niet voor de superdure Bose moest gaan, noch voor de goedkopere Philips.

Mijn model in champagne-kleur (klinkt zalig toch!) is niet meer leverbaar bij Coolblue, maar als je interesse hebt is hier een vergelijkbaar model.  De keuze voor een gouden blikvanger was snel gemaakt. Past natuurlijk ook wel bij mijn blonde haar :) En het hoeft toch ook niet altijd standaard zwart te zijn hé!

Mijn koptelefoon werd geleverd in een luxueus faux lederen hoesje met daarin een USB-oplaadkabel, vliegtuigadapter en AUX-kabel. Het leer van mijn nieuwe gadget ruikt en voelt vandaag, bijna een jaar later, nog steeds als nieuw. Een beetje zoals in een nieuwe auto. Echt heerlijk! Het hoesje is uit dezelfde stof gemaakt. Hoewel de rest van de koptelefoon voornamelijk uit plastic (en metaal) bestaat heb je totaal geen goedkoop gevoel. Integendeel.

Zelf investeer ik nu ook weer niet zo vaak in gadgets. Toch niet van dit kaliber. Maar ik blijf het een geweldig ding vinden. Net als de mensen in mijn omgeving (ook al hoor ik ze nu minder goed!). Ik werk tussen allemaal technische profielen en die weten met zichzelf geen blijf als ze mijn Sony MDR-1000X eens mogen uitproberen.

Dit is wat het gadget zo aantrekkelijk maakt.

review getest sony noise cancellation headphones

Bron: Coolblue

1. Wireless

De koptelefoon kan via de AUX-kabel verbonden worden met elk toestel dat geluid afspeelt. Ik gebruik deze kabel echter nooit, omdat er een zoemend geluid op de achtergrond verschijnt dat soms wel wat storend is. Ik gebruik de kabel dus alleen als de batterij van mijn koptelefoon leeg is en ik geen tijd heb om hem op te laden.

99% van de tijd luister ik echter wireless naar muziek, tv of, nu ja, stilte. De connectie werkt uit-ste-kend via bluetooth en tot op een 3-4m afstand van je device. Als ik naar de printer wat verder in de gang loop, is er bijvoorbeeld wat storing. De wireless/bluetooth connectie is bovendien uitstekend om je vrij te bewegen (geen draden die in de weg hangen of per ongeluk uitgetrokken kunnen worden).

Ook cool: je kan dus ook perfect bellen met deze headphones! Als je via bluetooth met je gsm connecteert tijdens een call, hoor je de persoon aan de andere kant perfect en zij jou ook!

2. Active Noise Cancellation

Uiteraard: het allerbelangrijkste element van de headphones  is de noise cancellation. Hoor ik de mensen rondom mij nog praten? Eerlijk? Ja, soms wel. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe hard je de muziek zet. Ik zet de mijne nooit erg hard omdat ik me dan moeilijker kan concentreren en omdat ik mijn oren graag nog vele jaren wil kunnen gebruiken.

Maar – en dit is natuurlijk het kritieke punt – het geluid is zodanig op de achtergrond dat ik er totaal niet meer door wordt afgeleid! Ik ben als het ware volledig van de wereld afgesloten. Ik hoor wat zacht geroezemoes op de achtergrond soms, and that’s it! Als mijn collega’s me iets willen zeggen, moeten ze vaak zwaaien of op mijn schouder tikken omdat ik totaal niet merk dat ze het tegen mij hebben. Ik zit in feite in mijn eigen bubbel.

Een van de momenten waarop ik extatisch was over de noise cancellation headphones was op het vliegtuig naar Mexico. Gedurende elf lange uren zat ik op een vliegtuig dat enorm veel lawaai maakte. Halverwege de vlucht zette ik de hoofdtelefoon even af om wat met mijn broer te praten, maar twintig minuten later had ik zoveel hoofdpijn van het lawaai van de motoren dat ik uit noodzaak mijn noise cancellation headphones terug heb moeten opzetten. Ik weet niet hoe ik die vlucht anders zou hebben uitgehouden. Slapen in de lucht werd zo ook nog eens een optie!

Nog een toffe toepassing: als je bijvoorbeeld wil koken terwijl je instructies volgt op Youtube, dan kan je in combinatie met de wireless echt je ding doen! Je hoort alles perfect boven de dampkap uit en je kan je vrij bewegen zonder dat er een kabel in de weg hangt. Luxeproblemen, haha!

3. De geluidskwaliteit

Nu ben ik geen expert in geluidskwaliteit van koptelefoons. Ik heb eigenlijk nooit échte headphones gehad. Ik ben in elk geval erg tevreden van de geluidskwaliteit en de meesten die mijn geliefde gadget getest hebben zijn ook onder de indruk. Geeft dat je alvast een beeld? :)

4. Ambient Sound

De MDR-1000x heeft ook de optie ambient sound, die uit twee delen bestaat: “Normal” en “Voice”. De Noise-stand laat geluiden van buitenaf toch door moest je dat willen.

Door de Voice-stand te activeren gaat de koptelefoon in feite selectief geluid doorlaten. Het voorbeeld dat Sony zelf aanhaalt is van vliegtuigpassagiers op de luchthaven. Al het storende geluid wordt uitgefilterd, je hoort enkel nog de boodschappen die worden omgeroepen. Hetzelfde principe kan je je ook voorstellen op de bus of metro als ze de haltes zouden omroepen. Zelf heb ik het nog niet echt kunnen testen. Op het vliegtuig naar Mexico probeerde ik deze optie om met mijn broer naast me te praten, maar het zoemende geluid werkte toen te hard tegen. Misschien kan ik het de volgende keer op de luchthaven eens uitproberen!

5. Touch control

Nog een mind-blowing feature van de MDR-1000X: je kan hem bedienen vanop de oorschelp. Say what?! Met mijn wijsvinger kan ik op de rechteroorklep het volume aanpassen door naar boven of onder te vegen, naar het volgende of vorige liedje skippen door links of rechts te vegen en pauzeren of herstarten door een tikkende beweging te maken. En da’s nog niet alles! Door mijn volledige hand op de rechterschelp te leggen, gaat de muziek op de achtergrond verder spelen terwijl ik de persoon die iets tegen me wil zeggen perfect kan verstaan (als die recht voor of naast me staat). Wat een coole features toch!

sony review mdr-1000x noise cancellation

Bron: Bol.com

Tenslotte…

De Sony MDR-1000X zit heel aangenaam en stevig op mijn hoofd. Alleen op de allerwarmste zomerdagen kon het soms wat zweterig worden. In het begin moest ik even wennen aan de noise cancellation: het voelde soms alsof ik veel druk kreeg op mijn oren en ik kon hem dan ook niet langer dan een uur per dag ophebben. Dat is nu helemaal geen issue meer.

De batterij gaat trouwens best lang mee. Sony belooft een accuduur van 20 uur. In de praktijk kan ik hem meer dan een week gebruiken (al is het niet continu) voor ik hem weer moet opladen. Hij laadt op in een uurtje.

De headphones zijn niet superlicht. Maar zelfs al weegt het ding 275g, ik neem het met plezier mee op lange vluchten! Doordat je de koptelefoon kan opvouwen neemt hij ook veel minder plaats in.

Normaal kostte deze hoofdtelefoon 400 euro. Ik heb hem met bijna 50% korting op de kop kunnen tikken en heb er in ruil heel wat efficiëntie op het werk en comfort tijdens het reizen voor teruggekregen. Absoluut een aanrader!

Pin dit voor later!

Noise Cancellation Hoofdtelefoon

3 reacties op ‘Review: Sony MDR-1000X Noise Cancellation Headphones

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.