Inpakken als een pro in 5 stappen

Terwijl ik dit artikel schrijf, heb ik net ingepland en ingepakt wat ik zal meenemen op mijn reis van 20 dagen naar India. Ik ben al een paar keer naar India geweest en heb er ook drie maanden gestudeerd, dus begrijp ik al iets beter wat ik er graag zal aandoen en wat niet. Dat helpt natuurlijk!

Nu alles nog vers in mijn geheugen zit, leek het me interessant om een artikel te schrijven over inpakken als een pro in vijf stappen. Alles wat ik wil meenemen past in een trolley, maar omdat ik veel geschenken meeneem heb ik deze keer toch een grotere koffer nodig. But you get the picture!

Onlangs schreef ik nog hoe slim inpakken een mindset is die je jezelf kan aanleren. Dit artikel gaat echter nog een stapje dieper in dat proces: we gaan effectief over tot het inpakken an sich!

Ik ga het niet hebben over de tips die je overal al kan terugvinden, zoals je ketting in een rietje stoppen of in folie draaien, je sokken in je schoenen stoppen en je schoenen in een shower cap.

We gaan heel concreet bekijken hoe je niet meer meeneemt dan je nodig hebt op een efficiënte manier die je veel tijd en geld zal besparen tijdens je reis. Geen lange zoektocht naar dat ene shirtje onder je koffer en geen gejammer omdat die ene bloes die je wou aantrekken helemaal verrimpeld is.

Je kan deze inpak-techniek toepassen voor eender welke trip je in de toekomst zal ondernemen! De stappen die ik volg zijn universeel.

Laten we er maar meteen invliegen!

Inpakken als een pro in 5 stappen

De eerste keer dat ik naar India reisde was ik al best trots op mezelf. Ik zou er drie maanden verblijven en had slechts 20.5kg aan bagage bij. Eerlijk is eerlijk: dat was het gewicht in mijn valies, mijn rugzak was ook best wel zwaar!

Het probleem was dat ik met alle stukken die ik mee had gebracht met wat geluk 1 outfit kon samenstellen. Oeps… Elk afzonderlijk kledingstuk was geschikt voor het land, maar als ik ze samenvoegde kwam ik nergens!

Daar heb ik heel wat uitgeleerd. Zoveel zelfs, dat ik afgelopen Kerst met enkel handbagage voor 16 dagen kon afreizen en roadtrippen in Mexico!

1. Verdeel je reis in thema’s of categorieën

Door je reis in thema’s of categorieën op te delen, zet je al een eerste stap in de goede richting bij het inplannen van je koffer.

Een voorbeeld: in Mexico hanteerde ik de volgende categorieën:

  • Actie/sightseeing: bezoeken van maya ruïnes, lange wandelingen etc.
  • Avond: kerst en nieuw, deftige restaurants, truien voor ’s avonds etc.
  • Zwembad/strand: bikini’s, overgooiers, relax outfits etc.

Voor India maak ik deze keer een onderscheid tussen deel 1 en deel 2 van mijn reis:

  • Deel 1: Mumbai, Goa, Bangalore (vrijer)
  • Deel 2: Orissa (meer conservatief)
  • Transit dagen (onderweg met bus, trein of vliegtuig)

Hoe je je categorieën of thema’s bepaalt, hangt een beetje af van het type reis dat je onderneemt en wat je er precies zal gaan doen. Ook het aantal thema’s bepaal je natuurlijk zelf. Ik zou me echter beperken tot 3 à 4 om het overzichtelijk te houden. Zulk een opdeling helpt effectief om beter te plannen! En plannen bespaart uiteindelijk tijd en geld want 1) geen stress en altijd leuke outfits en 2) geen overgewicht bijbetalen!

2. Tel het aantal dagen ter plekke

Je telt vervolgens hoeveel dagen je in elke categorie zal doorbrengen. Dat aantal dagen deel je door 2: je zal elk kledingstuk immers minstens 2 keer kunnen aantrekken. Hoewel ik mezelf altijd probeer te weerhouden, doe ik in deze calculatie altijd +1 zodat ik 1 folie kan meenemen onder het mom van: maar wat als ik iets mors of écht hard gezweet heb?

Het is belangrijk jezelf eraan te herinneren dat je ook altijd dingen ter plekke kan kopen!

Totaal aantal items = [(# dagen in categorie A : 2) + 1] + [(# dagen in categorie B : 2) + 1] [(# dagen in categorie C : 2) + 1]

Voor de duidelijkheid: dit gaat om kledingstukken, maar niet om accessoires. Je kan deze berekening toepassen op volgende kleding:

  • Tops / Bovenstukken: t-shirts, bloezen, truien, vesten…
  • Bottoms / Onderstukken: rokjes, broeken
  • Jurken en jumpsuits
  • Sokken
  • Ondergoed

Ter verduidelijking: het totaal aantal items dat je met bovenstaande berekening berekend is per boven- of onderstuk. Als het om een jurk of jumpsuit gaat telt dit als 1 outfit.

Hier is de berekening die ik maakte voor mijn reis naar India:

[(8 dagen in categorie A : 2) + 1] + [(8 dagen in categorie B : 2) + 1] + [(4 dagen in categorie C : 2) + 1] = 5 + 5 + 3 = 13 items in totaal

Volgens deze methode zou ik dus 13 bovenstukken en 13 onderstukken kunnen meenemen. Concreet is hier wat ik heb ingepakt:

inpakken als een pro

Zoals je ziet op de foto zal ik 10 bovenstukken meenemen (er was in 1 T-shirt nog in de was op de moment dat ik de foto nam). Het gaat om 5 topjes en 5 T-shirts, zodat ik voldoende stuks heb voor het vrijere Goa en het conservatievere Orissa.

Opnieuw volgens mijn categorieën neem ik 4 shorts en 4 lange broeken mee. Broeken kan je nu eenmaal vaker dragen dan tops vind ik. Zelf heb ik geen rokken omdat ik me daarin niet zo comfortabel voel.

Ik neem ook twee geruite hemden mee die ik over een topje kan aantrekken als het ’s avonds wat frisser zou worden. Ik neem ook twee truien mee die ik waarschijnlijk vooral zal dragen op het vliegtuig en op de moto (het lokale vervoersmiddel of my choice).

Ten slotte neem ik nog 3 jurken mee om alles wat op te leuken.

Als richtlijn zou ik dus 26 stuks mogen meenemen (13 boven + 13 onder). In werkelijkheid neem ik mee: 14 bovenstukken (truien, hemden, T-shirts en tops) + 8 onderstukken + 3 jurken = 25 stuks. Ik zit dus perfect aan het aantal stuks dat ik zou kunnen meenemen!

Verder weet ik dat ik vaak sandalen zal dragen in dit warme klimaat. Daarom neem ik maar 8 paar sokken mee. Als ik er toch meer nodig heb, kan ik ze wassen of nieuwe kopen. Je kan dit systeem ook toepassen op je ondergoed naar gelang jouw persoonlijke gewoontes.

Wat ik verder nog meeneem, zijn een regenjasje van Uniqlo dat ik supercompact kan opbergen, 1 paar zwarte en 1 paar nude sandalen (voor overdag en ’s avonds), 1 paar converse sneakers, 1 paar sletsen, 1 zwarte sjaal, 2 bikini’s, 2 pyjama’s.

3. Ga effe memory spelen 

Om niet dezelfde fout te maken als ik deed in India waarbij je allemaal gepaste kleding bijhebt maar er niets bij elkaar past, is het belangrijk om elke top bij elke bottom te leggen en te bekijken dat je met elk stuk minstens drie combinaties kan maken. Zo ben je zeker dat je verschillende outfits kan creëren met de stukken die je meeneemt.

Zoals je ziet in de foto kies ik vaak voor een eerder neutraal kleurenpallet: wit, grijs, zwart, khaki en blauw zijn de meest voorkomende kleuren. Het zijn eerder de rode en oranje jurk die uiteindelijk uit de toon vallen maar dat zijn al outfits op zich natuurlijk.

Deze stap lijkt misschien nutteloos, maar geloof me, eens je op vakantie je outfits moet gaan samenstellen zal je jezelf dankbaar zijn dat je door dit proces bent gegaan!

4. Tijd om te gaan puzzelen! 

Ik ben een grote fan van packing cubes. Dit zijn in feite de bouwstenen van jouw koffer. Als je ooit eens een kledingstuk zoekt of je koffer moet uitladen op de luchthaven, vind je supersnel alles terug én kan je je koffer als de bliksem weer inladen (zonder dat iedereen hoeft te weten welke kleur ondergoed je draagt).

Zelf kocht ik mijn packing cubes hier in drie kleuren (groen, wit en blauw) zodat ik ze makkelijker uit elkaar kan houden.

But first things first! Eerst gaan we onze kleding oprollen. Op onderstaande foto zie je hoe ik alle kledingstukken van de bovenste foto heb opgerold (uitgezonderd de kledingstukken die ik op de heenvlucht naar Mumbai zal dragen).

inpakken als een pro

Is dat alles wat je meeneemt voor 20 dagen? Ja! En dan heb ik waarschijnlijk nog enkele stukken te veel! Want in Goa hoop ik natuurlijk wat tijd op het strand door te brengen en daar draag ik mijn bikini. (Ja, in Goa mag dat ;-) )

Door je kleding goed op te rollen

  1. bespaar je plaats omdat je de lucht eruit rolt
  2. verminder je de kans op kreukels (maar het is geen waterdicht systeem)
  3. vind je sneller alles terug dan in een stapel
  4. past alles makkelijker in je packing cubes

Wanneer ik mijn kleding oprol, volg ik eigenlijk dezelfde stappen als wanneer ik mijn broek of T-shirt zou opvouwen, maar vlak voor ik zou de laatste plooi zou maken, rol ik het stuk op. Belangrijk is om tijdens het rollen de rimpels glad te strijken zodat je kleding achteraf niet gekreukt is.

Al deze kledingstukken pasten in mijn packing cubes. Ook hier is het belangrijk dat je voor jezelf een systeem uitdoktert dat werkt.

  • Je kan alle avondkleding bijvoorbeeld in 1 pack stoppen, de “vrije kleding” in 1 pack en de “conservatieve kleding” in een andere.
  • Wat ik zelf meestal doe is alle broeken samen, alle tops samen, en alle “andere” samen (dus jurken en truien).
  • Ik heb ook twee mini packing cubes voor sokken en ondergoed.

Alle stukken die afgebeeld staan pasten in mijn vijf packing cubes. Ik heb ook 1 reserve-outfit in mijn rugzak (want ik heb het ooit eens meegemaakt dat mijn koffer pas twee dagen later toekwam dan ikzelf!).

Schoenen, pyjama en dergelijke doe ik apart in ziplock bags (daar kan je ook makkelijk de lucht uitduwen).

5. Stop alles in logische volgorde in je koffer

Er is wel degelijk een goede (of slimme) manier om je koffer in te laden! Zware en/of niet breekbare stukken gaan het dichtst bij de wielen. Zij zullen het grootste gewicht opvangen als je koffer rechtop staat. Mijn schoenen zullen zich dus meestal daar bevinden.

De dingen die je niet onmiddellijk nodig hebt (denk: truien en regenjassen op warme bestemmingen) gaan onderaan. Als je je reis kan opdelen in twee delen, scheid je koffer dan ook in twee delen (links en rechts, of boven en onder) zodat je niet de hele tijd je koffer ondersteboven hoeft te halen als je iets zoekt.

Mijn toiletzak, geschenken en andere breekbare spullen gaan altijd zoveel mogelijk in het hart van de koffer en worden omringd door kleding, handdoeken en dergelijke om schokken op te vangen als de luggage handlers met mijn koffer zouden gaan gooien bijvoorbeeld.

Lange smalle dingen die je los in je valies wil stoppen kan je gebruiken om te compartimenteren of spleetjes en gaatjes op te vullen. Mijn sjaal zal ik bijvoorbeeld gebruiken in de hoeken of om iets breekbaars mee in te wikkelen.

Dingen die je bij aankomst meteen zal nodig hebben stop je als laatste in je koffer zodat je er later makkelijk aankan. Als ik bijvoorbeeld terug kom van India zal ik ervoor zorgen dat mijn trui helemaal bovenaan zit.

Wat denk je?

Zoals je weet ben ik van nature een echte planner en organizer. Inpakken vind ik superleuk, omdat het uitnodigt heel concreet te gaan nadenken over je reizen en je in te beelden welke avonturen je allemaal zal gaan beleven.

Ja, er kruipt best wat tijd in. Maar de combinatie met positieve vooruitzichten en de tijd die je zal winnen als je effectief op je bestemming bent, maken het allemaal waard!

Wat zijn jouw beste inpak tips? Waarover zou je graag nog tips krijgen? 

4 reacties op ‘Inpakken als een pro in 5 stappen

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.