Wat is duurzaam reizen?

We zijn vandaag allemaal bezig met het milieu. Van het verbannen van plastic rietjes tot spijbelen van school om te gaan protesteren tegen de klimaatverandering. We zagen natuurlijk zaken als de opkomst van veganisme – het eten van plantaardige producten tegen dierenleed en milieuvervuiling – en het minimalisme – leven volgen het principe less is more.

Maar ook op vlak van vervoer en, met name, reizen wordt men zich bewuster van de impact dit heeft op het milieu. En natuurlijk is het over het reisaspect dat ik het graag wil hebben. Want terwijl ik me verdiep in minimalist fashion met UseLess en de opruim-methode van Marie Kondo (it’s on Netflix!), besef ik maar al te goed dat mijn grootste werkpunt momenteel mijn manier van reizen is.

duurzaam reizen

Wat is duurzaam reizen?

Het begint allemaal met het besef dat de reiskeuzes die je maakt impact hebben op je omgeving. Zelfs kleine keuzes vervangen door “betere” alternatieven kan een groot verschil maken. Een beetje zoals het licht uitdoen telkens je een ruimte verlaat. Of je hotelhanddoek hergebruiken. Of enkele woorden leren in de lokale taal. Vele beetjes maken één groot.

Duurzaam reizen houdt in dat je actief minder vervuilend bent voor je bestemming, respect toont voor de lokale cultuur en gemeenschap, voor het milieu en de economie… en indien mogelijk zelfs een positieve impact hebt op deze zaken!

volunteering india girls orphanage

Het houdt onder andere in dat de authentieke omgeving behouden en beschermd wordt, zodat toekomstige toeristen er ook nog van kunnen genieten. En dit op zo’n manier dat het ook voordelig is voor de lokale bevolking en hun toekomst.

Nu ik ben zelf geen “eco-toerist” en duurzaam reizen is ook veel meer dan dat. Ik heb hier en daar wel wat “eco-ervaringen” gehad, maar ik verkies nog steeds de gewone stadshotels of een leuke AirBnb. Of kunnen we couchsurfen ook onder eco-travel rekenen?

Waar het in mijn ogen écht om gaat zijn die dingen waar je, als je er even de moeite voor doet om er bij stil te staan, beter niet zou doen, of minder zou doen, of anders zou moeten doen dan je nu doet.

Vele beetjes maken één groot

Zoals ik zei is mijn manier van reizen een punt waar ik nog veel aan kan doen. Terwijl ik dit pad verder verken, deel ik graag mijn ontdekkingen, bevindingen en ervaringen met jou. Hier zijn enkele dingen die ik al toepas of meer wil gaan toepassen op mijn reizen.

Respecteer de locals

Als je op reis gaat, ga je vaak ook om een nieuwe cultuur te ervaren (ik heb het dan niet over strand- en zwembadhangers, ok!). Er zijn een heleboel makkelijke manieren om respectvol met de cultuur om te gaan.

Leer bijvoorbeeld enkele woorden in de lokale taal. Een simpele sawasdee kah (hallo in Thai), kaise hain (hoe gaat het in Hindi) of spasiba (danku in Russisch) kunnen iemands dag al maken. Enkele culturele gebruiken opzoeken die belangrijk zijn in de dagelijkse omgang kunnen niet alleen heel wat verwarring of zelfs stress vermijden. Ze zullen je reiservaring des te leuker maken als je ze zelf ook toepast (denk: de mate-cultuur in Argentinië).  En als je kan, probeer dan ook eerder een lokale gids te boeken in plaats van mee te gaan op een toeristische holderdebolder trip.

dierentoerisme duurzaam reizen

Vermijd dierentoerisme

Wie wil er nu niet eens knuffelen met baby tijgers of rijden op een olifant? Kan je je iets leuker en typischer inbeelden op een reis naar Thailand of India? Maar wist je ook dat de dieren onmenselijk behandeld worden? Of denk je dat het normaal is dat een olifant danst op zijn achterste poten of dat baby tijgers niet spelend rondlopen en met hun nagels in je shirt blijven hangen? (Ik ontdekte onlangs dat ze een verdovingsmiddel hebben gekregen zodat jij op je gemak foto’s kan maken…)

Ik ben zelf ook schuldig door bij te dragen aan dierentoerisme. Dit is nogmaals het bewijs dat alles kan veranderen. Je hoeft er alleen even bij stil te staan wat de impact van jouw keuzes is op jouw bestemming. Als je toch graag een activiteit met dieren doet, zoals naar de lokale zoo gaan, doe dan even de moeite om op te zoeken hoe de organisatie met dieren om gaat. Je wilt toch geen organisatie steunen die tijgertjes drogeert (hoop ik)?

waste ship elephanta island mumbai india

Wees je bewust van jouw afvalproductie

Er zijn landen, zoals India, die nog een lange weg te gaan hebben op vlak van afvalmanagement. Je kan heel simpele dingen doen om je steentje bij te dragen.

Weiger bijvoorbeeld plastic zakjes, door je eigen herbruikbare zak mee te nemen. Sla een plastic rietje eveneens beleefd af. (In India zie ik het laatste jaar trouwens alleen nog maar eco-rietjes, bravo!) Door jouw favoriete producten in herbruikbare flesjes van reisformaat te transporteren, bespaar je niet alleen op afval, maar ook op gewicht en plaats in je bagage. Ook als je gaat wandelen of hiken: gebruik de voorziene vuilnisbakken of voorzie je eigen afvalzakje waarin je alles verzamelt tot je een vuilbak tegen komt… en leave nothing but footprints :-)

indian street food orissa

Think Global, Buy local

Koop geen souvenirs die en masse geproduceerd zijn. Ga eerder naar de lokale winkeltjes met lokaal geproduceerde, misschien zelfs handgemaakte, producten en ondersteun zo de lokale economie.

Ga eten waar de locals gaan in plaats van te kiezen in de McDonalds of TGI Friday’s. Handige tip: als er foto’s van maaltijden in de menukaart staan is de kans groot dat je in een toeristisch restaurant bent beland.

Denk twee keer na voor je je vlucht boekt

Ik las ergens dat tegen 2050 de CO2 uitstoot van het toerisme 40% van alle uitstoot wereldwijd zal omvatten. Nu is 72% van de uitstoot van het toerisme al te wijten aan verplaatsingen.

Door simpelweg te kiezen voor een directe vlucht (i.p.v. één of meerdere tussenstops) kan je al een positieve impact maken. De meeste brandstof wordt immers gebruikt tijdens opstijgen en landen.

Gewoon de overweging te maken of er geen ecologischere manier is om korte afstanden af te leggen (bijvoorbeeld met BlaBlaCar of carpooling in het algemeen, maar ook de trein) kan je op alternatieven wijzen die uiteindelijk tot “betere” keuzes leiden. (Geloof me, als budget traveler ben ik me er erg van bewust dat het vliegtuig vaak goedkoper is dan de trein of bus, maar een kijkje nemen kan geen kwaad, toch?)

Vraag jij je soms ook wel eens af hoe je ecologischer en duurzamer kan reizen zonder uren onderzoek te moeten doen of zonder te moeten inboeten aan een minieme hoeveelheid luxe? Laat het me even weten en wie weet neem ik jouw vragen wel mee in mijn onderzoek! 


Inspiratiebronnen:
Charlie on Travel
Eco Traveller


Pin voor later!

duurzaam reizen     duurzaam reizen

3 reacties op ‘Wat is duurzaam reizen?

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.