Erasmus

Nu ik 5 maanden in Barcelona gewoond heb, kan ik je natuurlijk enkele nuttige tips geven. Over de plekken die je kan bezoeken, kijk je bij Mijn Avonturen. Hier zal het enkel om praktische tips gaan, zoals: hoe geraak je van luchthaven El Prat naar het centrum van Barcelona, hoe werkt het metrosysteem, waar zijn goede/goedkope/goed gelegen hotels…

Als je deze tips nuttig vond, als je meer tips wilt over onderwerpen die hier niet vermeld staan of als je zelf nog iets toe te voegen hebt, laat het dan dan weten in een berichtje onderaan!

Luchthaven

Vlieg je op El Prat, de internationale luchthaven van Barcelona, dan neem je de Aerobus, die €5 kost voor een enkele rit. Je koopt best een retourticket (€10,95) als je van plan bent om binnen de 7 dagen terug naar de luchthaven te gaan (maar alleen dan!). Deze manier is makkelijker dan de trein en veel goedkoper dan de taxi (ca. €25). De Aerobus stopt op de Plaza España en Plaza Cataluña, twee centrale pleinen waaronder een enorm metrostation verstopt zit. Je kan je verblijfplaats vanaf hier makkelijk bereiken.

Als je via de luchthaven van Girona wilt gaan (een stad die op zich de moeite van een dagtrip waard is!), dan moet je ongeveer €21 neertellen voor een retourticket met de bus (€12 voor een enkele rit) en anderhalf uur reistijd. Je kan ook de bus of taxi nemen naar het centraal station van Girona en dan is het nog €6 voor een enkele rit met de trein en dan ben je (mits er geen vertragingen of uitvallende treinen zijn) slechts +-40min. onderweg.

Openbaar vervoer

In Barcelona zijn er twee grote bedrijven die het openbaar vervoer binnen de stad regelen: TMB en FGC. Deze twee bedrijven bestaan volledig afzonderlijk, maar kunnen wel met één en hetzelfde ticket gebruikt worden. Met je dagpas – op voorwaarde dat je deze in een TMB-station koopt – kan je dus van beide systemen gebruik maken.

De TMB is de metro die iedereen het beste kent. Het is herkenbaar aan de witte M in het rode vierkantje. TMB staat voor Tram, Metro, Bus en je kan deze allemaal met hetzelfde ticket gebruiken zonder extra kosten.
De FGC ziet er eerder uit als een ondergrondse trein. FGC is eigenlijk de ferrocarril en is herkenbaar aan de witte letters op een oranje achtergrond. Deze ‘treinen’ rijden langere afstanden dan de treinen van TMB en gaan ook naar buitenwijken van Barcelona, m.a.w. buiten Zone 1. Voor een gewoon bezoek aan Barcelona heb je genoeg aan Zone 1. Opgelet: de ingang van de ferrocarril is vaak apart en dus niet aangesloten op de TMB. Vooral aan Plaça Catalunya zorgt dat al eens voor verwarring.

Aangezien de prijzen voor tickets vaak veranderen, zal ik die hier ook niet vermelden. Het metro- en vooral het bussysteem van Barcelona is zeer goed uitgewerkt en onderhouden. In de zomer zijn de ondergrondse stations van de metro vaak onhoudbaar warm en dan is het een godsgeschenk om in een wagon met airconditioning te stappen. Vaak de metro nemen – zeker bij warm weer – zal dus hoogstwaarschijnlijk een must zijn. In dat geval kan je een meer-dagen-pas nemen, die je ook op de bus en tram geldig is.

De metro is altijd op tijd in Barcelona. Als hij twee minuten vertraging heeft, vraagt iedereen zich af of er iets ernstigs gebeurd is. De metro (TMB) komt tijdens de werkdagen om de 3 á 4 minuten en in het weekend om de 8 á 10 minuten. De ferrocarril (FGC) komt met intervallen van 7 à 8 minuten tijdens weekdagen en 15 minuten in de weekends. De openingstijden zijn als volgt (voor FGC kan dit afwijken): maa-don 5.30-00.00, vrij-zon 5.30-2.00, zat all night long.

Ook de bussen in Barcelona zijn uitstekend: proper en airconditioned. De bussen rijden overal naartoe en zijn talrijker dan de metrolijnen. Bovendien is er ’s nachts een Nitbus, die je tijdens de late (of vroege) uurtjes weer naar je hotel brengt als de metro gesloten is. De busnummers beginnen dan met een N gevolgd door een cijfer, bvb. N17.

Barcelona heeft ook een fietssysteem, zoals ze dat in bvb. Antwerpen hebben. Je neemt een fietsje op de ene plaats en laat die op een andere achter. Ik heb hier echter nooit gebruik van gemaakt en kan er dus ook geen ervaring uit eerste hand over geven.

Tenslotte zijn er nog de Renfe en AVE. Dat zijn de regionale en langeafstandtreinen. Renfe is het best om naar steden en dorpen te reizen die wat dichter in de buurt liggen; laat ons zeggen binnen dezelfde provincie. De AVE is de hogesnelheidstrein die je bvb. het snelst van Barcelona naar Madrid brengt. Het prijskaartje kan natuurlijk ook wel tellen.

FGC Barcelona

Veiligheid

Ten eerste, er is heel veel blauw op straat.

Maar hoe komt het dan dat zowat iedereen die ooit naar Barcelona geweest is er bestolen werd? Hoogstwaarschijnlijk zelfs op de Ramblas? Dat hangt allemaal van jezelf af, van hoe goed jij je spullen bewaakt en hoe vaak je met je portemonnee in het rond zwaait. Met een beetje gezond verstand (ook al ben je op vakantie) kan je pickpocketting heel makkelijk vermijden. Zelf ben ik immers nog nooit bestolen geweest (in Barcelona).

Verder is het een superveilige stad, zowel overdag als ’s avonds als ’s nachts. Ook in de bus en de metro. Zolang je geen problemen zoekt, zul je ook niet in de problemen komen. Ik moest ’s avonds en ’s nachts ook altijd op m’n eentje naar huis, heb ’s avonds en ’s nachts alleen op de Ramblas en langs de kust gelopen en nooit is er ook maar iets verdachts gebeurd. Gesprekken met anderen (vnl. vrouwen) die al langer in Barcelona wonen, hebben dat nogmaals bevestigd.

Accommodatie

Deze aanbevolen plekjes heb ik zelf bezocht, ze hebben een hoge score op Booking.com en/of TripAdvisor of ze zijn me aangeraden door anderen.

Low Budget

St. Chrisopher’s Inn   http://tinyurl.com/netrcuy

Regular Budget

Grupotel Gran Via 678   http://tinyurl.com/orw3h9o

Hoteles Catalonia (keten)   http://tinyurl.com/nn89g63

Amister Appartments   http://amisterapartments.com/en/apartments/

High Budget

W Hotel   http://www.w-barcelona.com/

AirBnB

Ook in Barcelona is er veel keuze qua appartementen via AirBnb. Dit concept is heel interessant en biedt verschillende mogelijkheden en prijzen aan. Je huurt een kamer of volledig appartement van iemand anders aan meestal heel schappelijke prijzen (beginnend van €7/dag/p.p.). Dit is vaak een goedkopere oplossing dan een hotel. Je kan ook altijd zelf accomodatie aanbieden!

Couchsurfen

Couchsurfen in een grote steden is moeilijk, ook in Barcelona. Bovendien verkiezen Spanjaarden liever AirBnb omdat de meesten wel een extra centje kunnen gebruiken.

Barri Gotic

[Opgelet: deze informatie was accuraat in 2013-2014. Sommige details (zoals prijzen) kunnen mettertijd verschillen.]

Thoughts?

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.