10 Manieren waarop Minimalisme je helpt duurzamer te reizen

Eenvoudig leven, met niet te veel en niet te weinig. Evenwichtige keuzes maken. Geluk vinden in de kleine dingen. Dat is voor mij Minimalisme. Deze mindset is mij onbewust met de paplepel ingegeven. Ik ben heel zelfstandig opgevoed en had altijd net wat ik nodig had.

Toen ik zakgeld kreeg en daarvan alles zelf moest zien te regelen, heb ik dan ook de waarde van geld geleerd.

 

Ik weet nu best goed waaraan ik mijn zuur verdiende centjes wel en niet aan wil spenderen. Essentie is mijn focus. Less is more.

Eerder schreef ik al waarom ik er een punt van maak om de minimalistische mindset in mijn reizen door te trekken.

 

Ondertussen heb ik 6 manieren geïdentificeerd die mij – en misschien ook jou! – zullen helpen om duurzamer, minimalistischer te reizen zonder in te boeten aan wat jij belangrijk vindt.

6 Manieren waarop je duurzamer kan gaan reizen met een minimalistische mindset

Cladwell minimalism

Source: Cladwell.com

1. Maak een capsule van je reiskleding

 

Een kleding capsule is eigenlijk een set van een bepaald aantal kledingitems die idealiter allemaal bij elkaar passen. Als je bijvoorbeeld op reis gaat, kan je de kleding die je meeneemt zien als een soort reiscapsule. Je zal immers enkel de kleding dragen die je meeneemt.

 

We hebben allemaal wel eens de neiging om spullen mee te nemen op reis die we eigenlijk niet nodig hebben. Maar tijdens het inpakken vinden we duizend-en-één redenen waarom deze items alsnog onmisbaar zijn op reis.

 

Door je capsule in te plannen met Cladwell – een must-have app als je het mij vraagt! (beschikbaar voor iOS) – ga je eigenlijk je koffer online inpakken. Je hele kledingcollectie steek je in de app en Cladwell gaat dan suggesties geven hoe je al je kledingstukken met elkaar kan combineren. Daar komen soms leuke combinaties uit waar je zelf nooit aan gedacht had!

 

Voeg alle kledingstukken die je denkt mee te willen nemen toe in je reiscapsule. Eens je een overzicht hebt, kan je bekijken welke stukken je het makkelijkste kan combineren met elkaar.

 

Ontdek hoe je slim inpakt met deze 5 pro tips!

 

Misschien blijkt wel dat er een T-shirt of rokje in je capsule zit dat helemaal bij niets anders past! Je hebt het vast al meegemaakt dat je absoluut een kledingstuk wou meenemen op reis omdat het perfect is voor een zonnige dag in Zuid-Frankrijk maar dat je het dan uiteindelijk met niets kan combineren… Toch, dames?

 

Kortom, door te denken in capsules krijg je meer overzicht in je kleding en kan je overpacking voorkomen. Zet een limiet voor het aantal stuks dat je nodig hebt met deze extra tips.

 

Wil je meer weten over Cladwell? Ik schrijf er binnenkort een aparte review over!

frigliana-spanje-roadtrip

2. Geef alleen geld uit aan waardevolle zaken

Elke keer als ik op reis ga, geef ik mezelf een budget waar ik binnen moet blijven. Voor mij werkt het heel goed. Misschien kan jij het ook eens proberen?

 

Tijdens mijn Erasmus vond ik creatieve manieren om zoveel mogelijk uit mijn €500 reisbudget te halen. Ik kon uiteindelijk 48 dagen reizen in Spanje en de buurlanden! Voor een weekendje Keulen had ik mezelf een budget van €100 gegeven, en alles inbegrepen ben ik ruim binnen het budget gebleven.

 

Je wil nu eenmaal niet volledig blut thuiskomen na een vakantie. Dan ga je van rust in je hoofd naar stressen over geld in enkele seconden!

 

Tel eens uit wat voor jou redelijk is. Stel afspraken met jezelf wat binnen dit budget valt en wat niet. In de €500 van mijn Erasmus telde ik bijvoorbeeld geen eten mee, want dat moest ik sowieso toch al doen. Maar tijdens mijn citytrip in Keulen telde alles mee. Set your own rules, girl!

 

De bedoeling is dat je op deze manier creatief gaat nadenken en zo andere leuke dingen gaat doen en ontdekken. Je gaat de dingen waar je uiteindelijk wél geld aan uitgeeft veel meer appreciëren.

ik-Agra-fort

3. Beleef bestemmingen meer

 

Het lijkt misschien een luxeprobleem om zodanig veel gereisd te hebben dat je je een heleboel details en zelfs hele ervaringen niet meer kan herinneren… totdat iets in het heden de herinnering triggert als een soort déjà-vu. Maar is het wel een luxe?

 

Als reisblogger besef ik als geen ander dat foto’s maken op reis niet alleen leuk is maar ook belangrijk. Je wil aan anderen kunnen laten zien wat jij ervaren hebt. En vooral: je wil je élk moment kunnen blijven herinneren voor de rest van je leven!

 

De waarheid is dat ik onbewust zodanig veel vertrouwen leg in mijn foto’s (aka tastbare herinneringen) dat ik het moment an sich niet altijd volledig bewust beleef, maar eerder heel oppervlakkig.

Natuurlijk geldt dit niet alleen in de reis context, maar ook in jouw normale dagelijkse context. We leven nu eenmaal heel erg digitaal.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is: neem een foto voor die fysieke herinnering en stop daarna je camera of gsm even weg. En beleef het moment bewust. Zeker als je het moment kan delen met iemand die je graag ziet, zal je je dit moment voor altijd zélf kunnen herinneren. Zonder dat je hiervoor visuele steuntjes nodig hebt.

 

En anders kan je nog altijd een blog beginnen om alles gestructureerd op te slaan, zoals ik. Haha!

 

Ik lanceerde deze vraag al eens eerder op mijn Instagram maar ook hier mag je zeker je ervaringen delen: de momenten waar je een emotionele connectie mee hebt, zijn dat voor jou ook de momenten die je je het beste kan herinneren?

3CMGM-wetlands-india

4. Besef je impact op het milieu

 

Ik schreef al eerder in Wat is duurzaam reizen? dat het belangrijk is om je bewust te zijn van je eigen afvalproductie en ecologische voetafdruk.

 

Door hervulbare flesjes te gebruiken voor jouw favoriete schoonheidsproducten (wat op de lange termijn ook veel goedkoper is dan producten in reisformaat te kopen!) ga je je afvalproductie al een stuk inperken.

 

Je kan ook zoveel mogelijk carpoolen voor korte afstanden (ik gebruik vaak BlaBlaCar bijvoorbeeld) of met de trein gaan. Moet je toch met het vliegtuig? Boek dan zoveel mogelijk rechtstreekse vluchten. De meeste brandstof wordt immers verbruikt bij het landen en opstijgen. Vermijd daarom zoveel mogelijk vluchten met één of meerdere tussenstops.

En verder doe je gewoon net zoals thuis: doe het licht uit als je de ruimte verlaat, gebruik je handdoek meer dan 1 keer en schakel de airco/verwarming uit als je je kamer verlaat voor de rest van de dag.

 

Als iedereen zijn steentje bijdraagt, al is het maar een kiezelsteentje, dan kunnen we samen veel impact creëren!

ik-montpellier

5. Waardeer elk moment – travel slow

 

Ik heb nog al eens de neiging zoveel mogelijk te willen zien in zo weinig mogelijk tijd. Jij ook? En dat resulteert dan in een heleboel verplaatsingen: met de bus, de trein, het vliegtuig, noem maar op. Je holt dan maar van hot naar her en eindigt uiteindelijk onder een heerlijke, maar vooral lange (waterverspillende?) douche. Klinkt dit bekend?

 

Ik probeer er op te letten dit binnen de perken te houden. Door langer op 1 plek te blijven en daar alles goed uit te kammen, en ook daguitstapjes te doen vanuit deze centrale plek, probeer ik niet alleen mijn ecologische voetafdruk beperkt te houden maar ook mijn hoofd en lichaam rust te geven.

 

Want geef toe, we kunnen onszelf op reis toch tot het uiterste drijven niet?

 

En dan komen we vermoeider terug dan we vertrokken zijn. Herken je dit?

ik-rotterdam-euromast

6. Ontdek hoe creatief je kan zijn!

 

Hierboven heb ik het er al een beetje over gehad. Door te leven met de mindset less is more – een reiscapsule maken, een reisbudget instellen, meer in het moment leven, minder afval produceren en trager reizen – ga je creatieve oplossingen moeten bedenken om alles wat je nog wilde doen te kunnen blijven doen.

 

En waarschijnlijk zal je gaan beseffen dat er dingen zijn die belangrijk leken (of die anderen belangrijk vonden voor jou) en dat helemaal niet blijken te zijn!

 

Wie weet ontdek je wel dat er een heleboel city trips zijn die je kan doen vanuit het comfort van je eigen huis! Er zijn zoveel plekjes in België, Nederland, Duitsland en Frankrijk waar je makkelijk een dagtrip naar toe kan maken! Je hoeft dan geen geld uit te geven aan accommodatie en je kan lekker in je eigen bed slapen na een vermoeiende dag.

Een tijdje geleden leerde ik Stefaan van Blogvivant kennen tijdens een samenwerking. Hij specialiseert zich (onder meer) in staycations, vakanties die je doorbrengt in je eigen huis of land. Je kan bij hem ook terecht voor extra inspiratie. Daarnaast bracht Anne de Buck van Your Little Black Book recent haar boek Staycation uit met 22 tips voor citytrips in de buurt.

 

Had jij al eens van Minimalisme gehoord? Is het een mindset die bij jou zou passen? Wil jij ook graag duurzamer gaan reizen?

 

 

Pin voor later!

 

minimalisme duurzaam reizen      minimalisme duurzaam reizen

 

 

Oorspronkelijk gepubliceerd op 3/6/19 | Laatst bijgewerkt op 1/1/24

Scroll naar boven