Ierland: 48 uur in Dublin

Wat zou jij doen voor je 21ste verjaardag? Je kan wel raden wat ik zou doen. De tweede keer dat je volwassen wordt, moet op een gepaste manier gevierd worden. Ik kocht een vliegtuigticket naar Dublin, de hoofdstad van de Ierse Republiek. Dat was al in maart, dus had ik nog genoeg tijd om te beslissen of ik zou rondreizen in Dublin of zou overvliegen naar het Verenigd Koninkrijk. Ook moest ik nog  inschatten hoelang ik zou wegblijven, want de paasvakantie is immers blokvakantie. Uiteindelijk zou ik op 8 april (mijn verjaardag) ’s avonds aankomen in Dublin en 10 april ’s ochtends weer doorvliegen naar Edinburgh, Schotland.

 

 

Uiteindelijk was ik dus 48 uur in Dublin. Tijdens mijn vorige reisjes had ik niet bijzonder veel voorbereidingen getroffen, maar aangezien ik nu onder tijdsdruk zat, had ik toch een lijstje opgesteld met dingen die ik wilde doen en ook heb gedaan.

5 dingen om te doen in Dublin

Dublin, Ierland, Saint Patrick's Cathedral | Claudia Goes Abroad

1. Saint Patrick’s Cathedral

 

 

Ik was ruim te laat voor  Saint Patrick’s Day dat op 17 maart wordt gevierd. De feestdag is genoemd naar deze kathedraal. Wat houdt dat feest voornamelijk in? Zuipen, onnozel doen, zuipen, feesten, en nog meer zuipen. O ja, en de straten zien dan niet zwart, maar groen van het volk.

 

Hoewel ik niet binnen ben geweest – er was een mis bezig op dat moment – is de kathedraal vanbuiten ook al de moeite waard om te zien.

2. Molly Malone

 

Op Grafton Street staat het beeld van Molly Malone, dat haar naam te danken heeft aan het liedje dat je hier kan beluisteren. Sommigen kennen het misschien als Cockles and Mussels of In Dublin’s Fair City. Het beeld staat er sinds 1988. Molly kreeg niet alleen een plekje op een van de drukst bezochte kruispunten in Dublin, maar ze werd ook geëerd met haar eigen feestdag: 13 juni is sindsdien Molly Malone Day.

Dublin, Ierland, Molly Malone | Claudia Goes Abroad
Dublin, Ierland, Molly Malone | Claudia Goes Abroad
Dublin, Ierland, Trinity Collegel | Claudia Goes Abroad

3. Trinity College

 

 

De universiteit van Dublin is gebouwd in 1592, waardoor het de oudste universiteit van Ierland is. Dat wil zeggen dat dit gebouw nog dateert uit de tijd van Elizabeth I! Verschillende delen van Trinity College zijn opengesteld voor bezoekers, zoals de bibliotheek waar je The Book of Kells kan bekijken. Dit boek bevat o.a. vier evangeliën in het Latijn uit de Bijbel. Mede dankzij The Book of Kells is Trinity College de tweede meest bezochte attractie van Ierland!

 

 

Natuurlijk had ik geen tijd om binnen te gaan, maar ik heb het wel langs buiten gezien. Eerlijk gezegd had ik ook de tip gekregen dat ik, als ik dan toch maar twee dagen in Dublin was, mijn tijd daar niet aan hoefde te verspillen. Er zijn nog zoveel andere dingen te doen die minder tijd vergen!

4. Kilmainham Gaol

 

Ten eerste, ‘gaol’ is de Ierse schrijfwijze voor ‘jail’, wat ‘gevangenis’ betekent. Eerlijk is eerlijk, de voornaamste redenen waarom ik hier wel een toegangsticket voor nam en niet naar Trinity College zijn 1) ik wilde altijd al eens een gevangenis binnenin zien en 2) de toegangsprijs voor studenten is €2. De busrit vanaf College Green duurt een kwartier en ik raad een bezoek aan deze gevangenis zeker aan (ook al was het binnen op een bepaalde manier nog kouder dan buiten).

 

Kilmainham Gaol werd gebouwd in 1792 en is bekend omdat er zoveel Ierse politieke leiders opgesloten werden door de Britten. De cellen waren bedoeld voor 1 à 2 personen, maar zaten propvol met 8 à 9 mannen. Vrouwen en kinderen bleven op de gangen, die wel de gaten voor ramen hadden, maar dan zonder de vensters erin. De bouwers dachten dat de hallen zo goed verlucht werden, zodat ziektes zouden vermeden worden. Natuurlijk was net eerder het omgekeerde van toepassing: toen ik door de gangen liep, waren er wel vensters, maar was het nog steeds steenkoud.

Dublin, Ierland, Kilmainham Gaol | Claudia Goes Abroad

De nieuwe vleugel werd als locatie gebruikt voor zeven verschillende films, waarvan The Italian Job en Indiana Jones er slechts een paar zijn. Vijf andere films spelen zich af in andere delen van de gevangenis.

Dublin, Ierland, Kilmainham Gaol | Claudia Goes Abroad
Dublin, Ierland, Kilmainham Gaol | Claudia Goes Abroad
Aan dit kruis werd een verrader geëxecuteerd. Aan de andere kant staat er ook zo’n kruis waar 11 anderen hetzelfde lot ondergingen.
Dublin, Ierland, Kilmainham Gaol | Claudia Goes Abroad

5. Jameson Distillery

 

Meest bezocht is waarschijnlijk de Guinness Brewery & Storehouse, maar ik had een goede reden om toch voor Jameson te kiezen: gratis toegang. De prijs om beiden te bezoeken is niet goedkoop, in tegenstelling tot vele andere musea die je bijvoorbeeld kan bezoeken. Mijn host bij wie ik verbleef in Dublin had echter nog een uitnodiging gevonden bij zijn fles Jameson whiskey, die hij een keer cadeau had gekregen. Aangezien zo een bezoek hem helemaal niet interesseerde, mocht ik de oude Jameson Distillery een bezoekje brengen.

 

Persoonlijk vind ik de rondleiding zijn prijs niet waard. Wat ik wel leuk vond – hoewel ik er niet aan mocht deelnemen – was de whiskeyproeverij, waarbij Schotse, Amerikaanse en Ierse whiskey vergeleken werden. Acht mensen – of moet ik zeggen: mannen – mochten deze tasting uitvoeren en kregen achteraf aan ‘officieel Jameson diploma’ dat aantoonde dat ze nu professionele whiskey-proevers waren.

Dublin, Ierland, Jameson Distillery | Claudia Goes Abroad

meer tijd in dublin? check dan deze must-sees!

De bezienswaardigheden hierboven zijn absoluut de moeite waard. Maar er is nog veel meer te bezichtigen in Dublin! 

 

Henry en Mary Street lopen op elkaar verder en zijn eigenlijk een ouderwetse winkelstraat gevolgd door een straat arbeidershuisjes.

 

De Smithfield Chimney Tower in Smithfield Village. Eerlijk gezegd is de enige reden waarom ik er niet ben geweest dat ik de ingang niet kon vinden. Anders had ik wel van een uitzicht over Dublin willen genieten. (Toegang €3,5)

 

Ik liep elke ochtend en avond onderweg naar mijn verblijfplaats langs Christ Church Cathedral

 

Hoewel ik er zelf niet geweest ben, heb ik vaak gelezen over The Celt, de bekendste Irish pub waar ’s avonds live music gespeeld wordt en dat zowel voor locals als toeristen een geliefde plek is. Zelf ben ik naar The Temple Bar in de uitgaanswijk Temple Bar geweest. Dit is de beroemde rode pub van op de postkaartjes die een van de hoeken van een kruispunt in deze wijk vormt. Het is enorm binnenin en er wordt eveneens live music gespeeld.

 

Nog een laatste tip: zorg ervoor dat je steeds genoeg klein geld bij hebt als je gebruik wil maken van het openbaar vervoer. De Ieren hebben immers een slimme manier gevonden om wat extra geld uit de zakken van toeristen te slaan: ze geven geen wisselgeld! Een busrit kost €2,35 en wie heeft dat nu steeds exact op zak? Ik niet in ieder geval. Als je niet gepast kan betalen, krijg je een ticketje dat je het resterende bedrag ‘ergens’ kan gaan ophalen. Ten eerste moet je die plek dan nog zien te vinden en ten tweede gaat een toerist die maar 48 uur in Dublin is zich daar niet mee bezighouden. Zoals gezegd, een uitstekende manier voor de Ieren om een centje bij te verdienen!

 

Ben ik nog iets belangrijk vergeten te vermelden? Ken jij nog leuke plekjes in Dublin of heb je nog iets leuks te vertellen over de bezienswaardigheden die hier opgelijst staan? Laat het dan maar weten in een berichtje achter hieronder!

 

Pin voor later!

Dublin, Ierland | Claudia Goes Abroad
Dublin, Ierland | Claudia Goes Abroad

Oorspronkelijk gepubliceerd op 2/5/14 | Laatst geüpdatet op 18/5/24

Scroll naar boven